Năstase: Guvernul Cioloş se transformă în regimul Iohannis. PSD are impresia că încă e la putere

21 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Năstase:  Guvernul Cioloş se transformă în regimul Iohannis. PSD are impresia că încă e la putere

„Încet-încet, guvernul Cioloş se transformă în regimul Johannis. Ce se va întâmpla în anul care vine? Probabil că vom avea un an de aşteptare şi de pregătire pentru parlamentare. În bloc-starturi, la ministere sunt asezate persoanele potrivite, schimbările fiind realizate în trepte si fără zgomot. Şi la PSD e multă linişte. Partidul are impresia că este încă la putere. Poate doar unii dintre membrii săi. La televiziuni, în continuare, ştiri despre accidente de circulaţie. La vamă, mulţi din cei care au votat „lucrul bine făcut” în urmă cu un an, aşteaptă câte 6 ore să intre în ţară”, scrie fostul premier.

Pe plan extern, Adrian Năstase spune că democraţia luptă să supravieţuiască în Polonia, iar în America, lupta la prezidenţiale pare să se dea între continuitate şi schimbare. “Schimbarea are faţa lui Donald Trump, lăudat, cu un ascuns umor, de către Putin. Trump are câteva planuri mari, între altele, să le interzică musulmanilor intrarea în America şi să le omoare jihadiştilor familiile. Nu ştim încă până la ce grad. Dezbaterile preliminare ale republicanilor nu sunt foarte vesele”, afirmă fostul premier.

El revine apoi cu analiza la Bucuresti, unde „ascultăm, regulat, discursurile unor ambasadori străini care, în general, sunt îngrijoraţi de câte ceva”. „La Deveselu a fost instalat, în sfârsit, scutul, care însă nu e îndreptat nici împotriva Iranului, nici împotriva Rusiei. Nu prea se ştie împotriva cui este îndreptat. Actorii ne-statali, teroriştii, vor căuta, în principiu, soluţii mai ieftine pentru a duce diverse încărcături la ţintă. Construcţia de rachete cu rază medie sau lungă necesită sume mari de bani. La fel şi contra-rachetele. În mod sigur, scutul nu este îndreptat împotriva industriei americane de apărare”, notează ironic fostul premier.

Adrian Năstase îşi încheie postarea cu aceeaşi întrebare cu care a început-o: Ce va aduce anul 2016? „Nu cred că sunt foarte pesimist dacă bănuiesc că vom asista, în continuare, la compromisuri, trădări, delaţiuni, bătălia celor 600 de parlamentari pentru a rămâne pe liste, bătălia cu corupţia dublată de bătălia cu evaziunea fiscală, multe vorbe despre reforme, scăderea ponderii capitalului naţional, unor politici europene în diferite tări membre, o Uniune Europeană pe cale să se transforme într-un Concert European. Aveţi interpretări mai optimiste?”, întreabă fostul premier.

Alte stiri din Politic

Ultima oră