Ministrul român de externe cere Ungariei să-l aresteze pe ex-deputatul Marko Attila

07 Mai 2015
Ministrul român de externe cere Ungariei să-l aresteze pe ex-deputatul Marko Attila
 Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, consultări cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, cu ocazia vizitei de lucru pe care oficialul român o efectuează la Budapesta.

În cadrul discuțiilor, Aurescu a solicitat părții ungare să pună în aplicare mandatul european de arestare emis în cursul zilei de ieri pe numele fostului deputat UDMR Marko Attila. Ministrul român a subliniat că așteptarea părții române este că partea ungară să dea curs acestei solicitări. Fostul deputat UDMR, fostul şef al ANI, Horia Georgescu şi parlamentarul Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată, în 9 aprilie, în dosarul în care sunt acuzaţi de DNA că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.Marko Attila a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol, după ce, la solicitarea DNA, a fost arestat preventiv în lipsă deoarece fostul deputat UDMR s-a refugiat în Ungaria.

“Cheia cea mai importantă este reprezentată de dialogul și abordarea consensuală a tuturor aspectelor de interes care trebuie soluționate, dar și a proiectelor comune — inclusiv atunci când vorbim despre protecția persoanelor care aparțin minorităților naționale”, a mai spus Bogdan Aurescu, într-o conferință de presă, conform unui comunicat al MAE.

Ministrul român de Externe a arătat că trebuie eliminate abordările de tip unilateral și a solicitat părții ungare ca abordarea consensuală să prevaleze în relația bilaterală, aceasta fiind singura modalitate care permite evitarea oricăror tensiuni artificiale create prin recurgerea la alte canale decât cele diplomatice, inclusiv mass-media.
În ceea ce privește moștenirea Gojdu, ministrul Bogdan Aurescu a anunțat că a fost convenită, la propunerea să, reluarea discuțiilor la nivel de experți pentru a identifica soluții în acest dosar.

Cu ocazia vizitei, cei doi miniștri de externe au semnat Acordul între Guvernul României și Guvernul Ungariei privind interconectarea la frontiera de stat româno-ungară a unei infrastructuri transfrontaliere de rețea optică.

Alte stiri din Politic

Ultima oră