Marea surpriză a PSD în cazul Dragnea

15 Mai 2015
Marea surpriză a PSD în cazul Dragnea
 În luna martie a acestui an, reunit la Palatul Parlamentului, Consiliului National al PSD a decis că, în cazul unor sentinţe, fie ele definitive sau nu, îşi pierd, gradual, funcţiile politice.

Astfel, membrii PSD care fac parte din Guvern sau din conducerea Parlamentului, îşi vor pierde funcţia dacă sunt urmăriţi penal în dosare de corupţie, potrivit principiilor de integritate cuprinse într-o rezoluţie adoptată vineri de Consiliul Naţional al PSD.

Conform rezoluţiei, membrii de partid arestaţi preventiv în cazuri de corupţie îşi pierd automat funcţia politică din PSD.

Totodată, membrii de partid trimişi în judecată în cazuri de corupţie îşi pierd funcţia din care au fost numiţi cu sprijinul PSD şi sunt suspendaţi din funcţia politică în care au fost aleşi.

Potrivit documentului, membrii de partid condamnaţi în primă instanţă pentru fapte de corupţie îşi pierd automat funcţia din partid şi sunt suspendaţi din calitatea de membru de partid. Cei condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie îşi pierd calitatea de membru al PSD.

Dragnea, demisie după procedură

Liviu Dragnea este primul politician PSD care se supune rezoluţiei adoptate în cadrul CEX PSD din luna martie.

Sentinţa în cazul lui Dragnea nefiind definitivă, prezumţia de vinovăţie ar putea merge până la sentinţa finală. Vicepremierul PSD a declarat însă, chiar înainte de pronunţarea instanţei, că va demisiona din toate funcţiile dacă ÎCCJ va decide altfel, decât o achitare.

Şova, fără demisie din PSD


La cinci zile după decizia din Consiliul Naţional al PSD, procurorii cereau ridicarea imunităţii lui Dan Şova şi a lui Darius Vâlcov.

Senatorii au respins, miercuri, solicitarea privind reținerea și arestarea preventivă a social-democratului Dan Șova, acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari.

Din totalul de 151 de voturi valabil exprimate, 79 de voturi au fost în favoarea solicitării, iar 67 împotrivă. Cinci voturi au fost anulate.

Votul în cazul lui Dan Şova a fost contestat la CCR. În urma deciziei Curţii Constituţionale, votul în cazul senatorului Şova ar putea fi reluat. Dan Şova nu pare să se fi gândit nici măcar un moment la demisia din PSD.

Darius Vâlcov, demisie sub presiune


Pe 13 martie, Darius Vâlcov era ministru al Finanţelor. Tot atunci a fost şi prima lui vizită la DNA. A foua zi, Vâlcov preciza că nu va demisiona din funcţie. Codul fiscal era o prioritate pentru Guvernul ponta, astfel încât nici premierul nu i-a cerut demisia imediat. Abia la câteva zile după vizita la DNA, Darius Vâlcov îşi anunţa demisia.

Ulterior, pe 25 martie, cererea DNA privind reţinerea fostului ministru ajungea în Senat. Aceştia au votat favorabil pentru arestare. Vâlcov ceruse senatorilor să avizeze cererea DNA. Ulterior, acesta a demisionat şi din funcţia de senator.

Alte stiri din Politic

Ultima oră