Alina Gorghiu flutură ideea alegerilor anticipate

06 Iun 2015
Alina Gorghiu flutură ideea alegerilor anticipate
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat azi că, dacă Victor Ponta nu va părăsi Palatul Victoria, liberalii îi vor cere în fiecare zi premierului să îşi dea demisia şi a readus în atenţie ideea alegerilor anticipate.

Gorghiu a declarat că, în loc să-şi dea demisia, Victor Ponta a convocat Consilui Executiv al PSD, susţinând că se aşteaptă ca premierul să se ascundă în spatele colegilor de partid pentru a-şi păstra funcţia.

”Fac un apel la responsabilitate faţă de toţi liderii PSD să îi ceară lui Ponta demisia, să îl facă să plece de la Palatul Victoria”, a spus Gorghiu.

Ea le-a cerut parlamentarilor să nu prelungească votul pe cererea DNA privind ridicarea imunităţii lui Victor Ponta şi să vină în jurul PNL pentru a putea face o majoritate suficientă pentru promovarea moţiunii de cenzură depuse ieri de liberali.

Copreşedintele PNL a susţinut, totodată, că Guvernul este compromis şi e nevoie de un Parlament care să tragă în aceeaşi direcţie cu Guvernul şi cu Preşedinţia României. “Constat cât de necesară şi actuală este acea propunere pe care PNL a făcut-o cu câtva timp în urmă, necesitatea organizării de alegeri anticipate în România”, a afirmat Alin Gorghiu.

La 25 martie, când Senatul a respins prima dată cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, Alina Gorghiu a declarat că „PNL cere alegeri anticipate pentru a da ţării un nou Parlament, cu o nouă legitimitate şi un restart în relaţia dintre clasa politică şi cetăţeni, echivalent celui din noiembrie 2014”.

Săptămâna trecută, după ce Senatul a respins a doua oară reţinerea şi arestarea lui Şova, preşedintele Iohannis scria pe Facebook: "Constat, din păcate, că prin votul dat astăzi în Senat, Parlamentul perseverează în a obstrucţiona procesele din justiţie, apelând la tertipuri procedurale. Atunci când este vorba de statul de drept, este din ce în ce mai greu de lucrat cu acest Parlament şi această majoritate”.

Conform Constituţiei, pentru declanşarea alegerilor anticipate, Guvernul trebuie să pice prin adoptarea unei moţiuni de cenzură. În acest caz, au loc negocieri şi se formează un nou Guvern ce va merge în Parlament pentru votul de învestitură.

"După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură", prevede Constituţia.

Odată Parlamentul dizolvat, se organizează alegeri anticipate legislative.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră