Lansarea de la Bookfest: presedintele Iohannis a fost comparat cu Micul print

24 Mai 2015
Lansarea de la Bookfest: presedintele Iohannis a fost comparat cu Micul print
Avalansa de elogii bine mestesugite la adresa lui Klaus Iohannis, in timpul lansarii cartii”Primul Pas”, ceremonie care a avut loc la Bookfest.

De pilda, scriitorul Iulian Tanase, in discursul de prezentare, face observatia ca “dupa ce 10 ani am avut un presedinte jucator, acum avem un presedinte scriitor, mi se pare un progres”.

De altfel ,scriitorul recunoaste ca a citit cartea presedintelui “cu un creion rosu in mana.”Din acest motiv-adica a citit scrierea lui Iohannis cu mare atentie- Tanase observa ca in carte apar tot felul de aduceri aminte care, evident, nu pot fi decat “proustiene “.

Dar, in acelasi timp, nu pot scapa atentiei cititorului pasajele referitoare la Carmen Iohannis, sotia presedintelui, referiri care umanizeaza discursului fostului primar care,de regula, este “sobru,rigid,serios.”

Referirea la sotia presedintelui i-a oferit domnului Tanase prilejul nesperat de a se adresa chiar doamnei in mod direct :”Dumneavoastra sunteti invocata foarte des si asta pentru ca ceea ce s-a intamplat in toamna poate a fost o nenorocire pentru familia dumneavoastra.” Mediafax nu ne relateaza ce reactie a avut domna Iohannis dar banuim ca a fost un moment emotionant mai ales ca scriitorul Tanase a spus si o poveste cu Samuel Bechet.

Ce poveste?

Iat-o: in in momentul in care autorului lui Godot i s-a adus la cunostinta de catre sotia lui , Suzanne, ca a castigat Premiul Nobel pentru literatura, acesta nu a putut spune altceva decat ca e o veste despre” o nenorocire.”


 Dupa aceea,Iulian Tanase s-a referit si la o afirmatie profunda al lui Iohannis, afirmatie pe care cititorii , din tara dar si din diaspora. o pot regasi in cartea publicata la curtea Veche.

Citam:”Daca naivitatea inseamna sa tii la niste valori sau sa crezi in buna credinta a oamenilor din jurul tau, atunci daca ne pierdem naivitatea nu mai avem chiar nicio sansa de a trai intr-o lume mai buna.”

Domnul Tanase si-a reamintit, in fata numeroasei si onoratei asistente, ca aceasta fraza presedintele Iohannis a rostit-o la o intalnire de la GDS.

Sa-i dam cuvantul domnului Tanase citat de Mediafax:”Si eu am scris atunci pe Facebook si mi s-a parut ca sunteti de pe o alta planeta.Va spun sincer, mi s-a parut ca sunteti de pe alta planeta si m-am gandit la “Micul Print.”Nu sunteti chiar mic si nici print dar ,ma rog, paralela cu Carol I s-ar putea sa va oblige putin sa reveniti” 

Alte stiri din Politic

Ultima oră