Klaus Iohannis vrea proces cu imunitatea în braţe. Promisiunea din campanie, uitată

26 Mai 2015
Klaus Iohannis vrea proces cu imunitatea în braţe. Promisiunea din campanie, uitată
Curtea de Apel Alba Iulia va judeca mâine acțiunea în contencios administrativ intentată de Iohannis împotriva Agenției Naționale de Integritate, care în 2013 care l-a declarat incompatibil după ce, ca primar al Sibiului, a semnat un contract cu o tipografie ce aparţine Forumului Democrat German.

Aflat în campanie pentru alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis era şi în plin proces cu ANI într-un dosar de incompatibilitate. ÎCCJ s-a pronunţat abia după alegeri.

În acest context, fără o sentinţă finală în procesul pe care îl avea cu ANI, candidatul Klaus Iohannis a declarat că primul lucru la care va renunța dacă va deveni președinte va fi imunitatea.

Atunci Iohannis a precizat că va avea consultări cu partidele politice, cu Comisia de Revizuire a Constituției și va face tot posibilul pentru scoaterea imunității prezidentiale din Constituție și pentru eliminarea imunității parlamentarilor.

"Am multe discuții în jurul imunității. Primul lucru la care vreau să renunț este imunitatea președintelui României, în special cu comisia care se ocupă de modernizarea Constituției. Vreau să renunțăm la alineatul care se referă la imunitate", a spus Iohannis.

Au trecut şase luni de când Iohannis ocupă scaunul de la Cotroceni, dar primul lucru la care a anunţat că renunţă – imunitatea prezidenţială - nu s-a aflat pe agenda primei consultări cu partidele.

Legea finanţării partidelor, legea votului prin corespondenţă şi alocarea a 2% din PIB pentru Armată au fost priorităţile prezidenţiale.

Traian Băsescu şi demisia în 5 minute

Dacă lui Klaus Iohannis nu i-a ieşit prioritatea anunţată în campania electorală, nici predecesorul său, Traian Băsescu, nu s-a lăsat mai prejos.
În aprilie 2007, Traian Băsescu declara: "In situatia in care, in pofida avizului Curtii Constitutionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, in maxim cinci minute de la vot voi demisiona din functie si voi chema in fata electoratului si pe cei care au generat un abuz constitutional."
Nici vorbă de demisie.

Crin Antonescu şi demisia

La răndul său, Crin Antonescu, preşedinte al Senatului în 2012, şi preşedinte interimar la a doua supendare a lui Traian Băsescu a declarat, în plenul Parlamentului, că dacă Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni după referendum, el îşi va da demisia.
Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni, dar nici urmă de demisie din partea lui Crin Antonescu. Cel puţin nu în 2012, ci abia doi ani mai târziu, după dizolvarea USL.



Alte stiri din Politic

Ultima oră