DACIAN de la miezul nopţii. Justiţia a început cu stângul în mandatul Cioloş

17 Noi 2015 | scris de Mara Răducanu
DACIAN de la miezul nopţii. Justiţia a început cu stângul în mandatul Cioloş

Aşa că, după ce Cristina Guseth- primul nume vehiculat la Justiţie nu a făcut faţă întrebărilor din Comisii, deşi a fost avizată pozitiv- era trecut de miezul nopţii când Dacian Cioloş a anunţat că retrage propunerea cu pricina pentru a „nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiţiei din Guvern“. A treia oară se pare că a fost cu noroc! Sau, să aşteptăm până la miezul nopţii? Ne-o mai anunţa ceva noul premier? 

Încă o retragere în miez de noapte, domnul Cioloş? 

     „Pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel încrederea in ministrul Justitiei din Guvern, intr-un an foarte important pentru mentinerea credibilitatii activitatii Justitiei, am hotarât sa retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineață voi inainta conducerii Parlamentului o nouă propunere“, a anunţat pe facebook, premierul Cioloş, extrem de activ pe reţeaua de socializare. 

Comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au dat astăzi aviz pozitiv, după audierea celei de-a treia propunere pentru funcţia de Ministru al Justişiei. „Sunt foarte onorată să mă aflu în faţa comisiilor. Este o onoare că premierul mi-a propus această şansă. Înţeleg pe deplin gravitatea situaţiei în care ne aflăm", a declarat Raluca Prună, la începutul audierilor. Decizia propunerii Ralucăi Prună, înalt funcţionar la Comisia Europeană, pentru funcţia de Ministru al Justiţiei a fost luată marţi dimineaţa. După retragerea Cristinei Guseth, primul nume avansat pentru Ministerul Justiţiei a fost Mihai Selegean, membrii comisiilor juridice fiind înştiinţaţi, neoficial, în legătură cu această nominalizare. De altfel, Mihai Selegean, fost director al Institutului Naţional al Magistraturii şi director juridic la BRD, a venit la Parlament în cursul dimineţii de marţi. El a avut o discuţie cu preşedintele Camerei Deputaţilor,Valeriu Zgonea, în biroul acestuia.

 

Cine este Raluca Alexandra Prună

Raluca Alexandra Prună este licenţiată în drept şi filosofie, are un master în ştiinţe politice, şi a fost bursieră la universităţile „Paris VII" şi „Central European University", Budapesta. Este membru fondator şi fost preşedinte în exerciţiu al „Transparency International" Romania, membru fondator al Asociaţiei „Societatea pentru Justiţie". Este avocat înscris în Baroul Bucureşti, coordonator de programe pentru sectorul Justiţie şi Afaceri Interne la Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, actualmente jurist lingvist în cadrul serviciului juridic al Consiliului Uniunii Europene.

 

 MIHAI SELEGEAN, al doilea nume vehiculat la Justiţie 

În această dimineaţă  dimineaţă, după retragerea Cristinei Guseth, numele lui Mihai Selegean a fost vehiculat pentru portofoliul de la Justiţie. Mihai Selegean are 40 de ani şi s-a născut în Timişoara. A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea București (1997) și masterul Programul de Dreptul Afacerilor, la Universitatea Central Europeană din Budapesta, unde a obținut diploma cu teza 'Definirea pieței relevante în dreptul concurenței comerciale din perspectiva dreptului comunitar și a dreptului intern român' (2000-2001).

A urmat numeroase stagii de formare și pregătire, la Comisia Europeană a Drepturilor Omului, Strasbourg (sept. 1996), la Institutul Francez din București privitor la instituțiile Uniunii Europene (nov. 1997), la Institutul de Drept Umanitar, San Remo, Italia (sept. 1998) și Law School Admission Council, Pennsylvania, USA (aug. 2006)

Are experiență în administrația publică centrală fiind: consilier juridic stagiar la Ministerul Justiției, Direcția Agent Guvernamental, Integrare Europeană și Drepturile Omului (1997-1999); consilier juridic definitiv la Ministerul Justiției, Direcția Agent Guvernamental, Integrare Europeană și Drepturile Omului (2000-2003); șef serviciu Agent Guvernamental (apr. 2000 — mai 2001); consilier juridic, la Direcția Elaborare Acte Normative, Studii și Documentare, Ministerul Justiției (ian. — iun. 2004). În aprilie 2002 a susținut examenul de admiterea în Baroul București.  A fost conducător de dezbateri, la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Institutul Național al Magistraturii (începând cu sept. 2002).

 

CRISTINA GUSETH: „Pentru mine este o onoare şi o încununare a muncii de-a lungul anilor“

Cristina Guseth: „Pentru mine este o onoare şi o încununare a muncii de-a lungul anilor. Ştiu că am o problemă, anume că nu sunt o absolventă a Facultăţii de Drept, sunt un absolvent de Electronică şi Telecomunicaţii, dar această problemă poate să fie depăşită!” În ciuda acestei atitudini optimiste, întrebările despre legislaţie i-au pus mari probleme ministrului propus pentru portofoliul Justiţiei.

Senator Steluţa Cătăniciu: „Ce înţelegeţi prin sistem de imunităţi şi cum doriţi în mod concret să revizuiţi sistemul de imunităţi?”

Cristina Guseth: „Sunt mai multe incompatibilităţi, sunt incompatibilităţi... astea impunităţile, pardon. Am confundat”.

Senator Eugen Nicolicea: „V-aş ruga să îmi spuneţi ce înseamnă sistem juridic şi ce înseamnă sistem judiciar?”

Cristina Guseth: „După cum v-am spus, sistem judiciar este mai retrâns - la instituţii care înfăptuiesc actul de justiţie - şi cel juridic mai extins, aşa le-am găsit. Eu am spus că nu sunt jurist, dacă dumneavoastră mă duceţi în spaţiul juridic ca să îmi demonstraţi că nu sunt jurist... atunci nu sunt jurist”.

 

Acuzaţii la adresa Cristinei Guseth: Veţi fi acolo doar de paravan!

Unii parlamentari nu s-au ferit să lanseze acuzaţii grave la adresa Cristinei Guseth. Senator Florina-Ruxandra Jipa: „Ştim şi noi ce se află în spatele ei, ştim cine va vrea să conducă Ministerul Justiţiei sau lângă dumneavoastră sau în numele dumneavoastră. Veţi fi acolo doar de paravan”.  Cristina Guseth: „Dumneavoastră induceţi ideea că eu sunt trasă de aţe şi sunt o marionetă, ceea ce este destul de... dar pe ce vă bazaţi să spuneţi asemenea lucruri? Este jignitor!”

Iar schimburile dure de replici au continuat. Senator Şerban Nicolae: „Am observat că declaraţia dumneavoastră în faţa atâtor comisii s-a rezumat la o declaraţie în faţa presei. V-aţi uitat doar la camerele de luat vederi”. După ce au făcut o pauză de cinci minute pentru a analiza prestaţia Cristinei Guseth, parlamentarii au votat.
Cristina Guseth a primit aviz favorabil: „Categoric voi colabora cu Parlamentul şi o să rămân în pofida acestei umilinţe ca să duc mai departe România în structurile euroatlantice”.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră