Iohannis va ataca la CCR legea ce-i pune la adăpost pe baronii locali

18 Mai 2015
Iohannis va ataca la CCR legea ce-i pune la adăpost pe baronii locali
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a cerut CCR să verifice constituţionalitatea modificării Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice deoarece actul normativ vrea să rezolve o parte din problema incompatibilităţilor folosind un subterfugiu: un articol dintr-o lege care nu reglementează incompatibilităţi.

Astfel, primarii şi şefii de Consilii Judeţene pot fi membri în Adunarea generală a acţionarilor atunci când e vorba de o societate care se ocupă de utilităţi publice. "Sunt de părere că primarii, preşedinţii de CJ, trebuie să aibă posibilitatea să fie membri în Consiliul de Administraţie dacă societatea este constituită pentru a satisface nevoile unei arii mai mari decât un judeţ, la nivel regional. În altă formă, nu", a spus Iohannis. 

Totodata, potrivit noii legi, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene îşi pot delega, prin dispoziţie, calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei. Pe de altă parte, actul normativ afectează activitatea ANI care nu va mai putea să îi acuze de incompatibilitate pe primarii şi preşedinţii de CJ, membri în conducerea acestor asociaţii.


"În privinţa legii incompatibilităţilor, ea nu va fi promulgată. Această lege a ajuns la preşedinţie anul trecut, a fost trimisă la reexaminare de predecesorul meu, acum a fost trimisă a doua oară spre promulgare. Am serioase dubii privind constituţionalitatea acestui act normativ şi am facut o adresa catre CCR", a mai spus şeful statului.

El a adăugat că în cazul acestei legi este şi o problemă de formă. Şi asta deoarece actul normativ prevede derogări de Legea administraţiei publice, care este o lege organică. Ori, în acest caz şi legea de derogare ar fi trebuit să fie tot organică, dar Iohannis spune că Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nu a avut parcursul unei legi organice. 

În schimb, Iohannis a anunţat că a promulgat legile privind finanţarea partidelor politice, legea pentru alegerea autorităţilor din administraţia publică şi legea privind statutul autorităţilor locale.

Cât priveşte legea privind alegerea autorităţilor locale, Iohannis a explicat de ce  e binevenită alegerea preşedintilor de CJ indirect, de consilierii judeteni: "Nu cred că există o comunitate judeţeană similară unei unităţi de tip localitate sau comună. Nu se impune alegerea directă. La început, după revoluţie, preşedinţii de CJ au fost aleşi indirect, dintre consilierii judeţeni.
Această situaţie a funcţionat rezonabil. După ce s-a hotărât că preşedinţii de CJ trebuie aleşi direct, rezultatul a fost aşa-numiţii baroni locali".

De asemenea, şeful statului a anunţat că nu va accepta modificări ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală în interesul parlamentarilor. " Nu voi promulga aceste modificări. Codul Penal şi cel de Procedură Penală trebuie să rămână aşa cum sunt", a spus Iohannis.


Alte stiri din Politic

Ultima oră