Iohannis şi statul de drept: Nu voi fi un simplu spectator

22 Feb 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Iohannis şi statul de drept: Nu voi fi un simplu spectator

"Apropierea campaniilor a atras adesea măsuri care să avantajeze o formațiune sau alta, politici adoptate în urma unor calcule electorale, alocări de fonduri după culoarea politică, promisiuni populiste sau nesustenabile și chiar legi niciodată aplicate", a spus Iohannis în mesajul transmis în faţa celor două camere ale Parlamentului.

El a dat exemplu de măsuri electorale mărirea cu 50% a salariilor profesorilor, decisă în 2008 și niciodată aplicată, sau Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55 2014, care a legalizat migrația aleșilor locali.

"În 2016 avem și, mai ales, aveți marea șansă de a face lucrurile altfel. Nimeni nu contestă dorința legitimă a partidelor de a câștiga voturi și folosirea mijloacelor politice și instituționale de care dispun pentru a răspunde la așteptări. Ceea ce vă propun însă este un altfel de an electoral, care să nu fie nici populist, niciun an pierdut pentru marile teme de interes public, dar niciunul al măsurilor hazardate. Vă propun un an 2016 în care competiția pentru voturi să nu excludă preocuparea pentru construcția pe termen lung, în care febra campaniilor să nu oprească dezbaterea așezată, iar subiectele spectaculoase de zi cu zi să nu elimine de pe agenda publică teme majore de interes pentru cetățeni și viața lor", a spus şeful statului.

Iohannis s-a declarat preocupat de modul în care funcționează instituţiile statului, separarea puterilor în stat. "Dar vreau în același timp să transmit un mesaj foarte limpede: acest stat nu poate da impresia unei funcționări haotice, dezordonate, cu alte cuvinte a unui stat în care fiecare face ce vrea și fiecare instituție are agenda proprie", a subliniat Iohannis.

Criticat pentru reacţia sa în cazul conflictului Antena Group-ANAF, el a ţinut să precizeze că, în ceea ce priveşte întărirea statului de drept, independența justiției și lupta anticorupție, angajamentul său ca președinte rămâne "neschimbat şi ferm".

"Anul acesta nu este unul de competiție doar pentru mediul politic, ci și un moment de inflexiune important pentru sistemul judiciar. Va trebui numit un nou Procuror General, expiră mandatele conducerilor Direcției Naționale Anticorupție, Înaltei Curți de Casație și Justiție și, de asemenea, se vor desfășura alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii.(...)  Cred că este important pentru soliditatea democrației românești și a statului de drept că alegerile pentru CSM să fie departe de zona politicului și să fie păstrate strict în sfera reprezentării profesionale a magistraților în propriul for de conducere și organ disciplinar. În ceea ce mă privește, ca Președinte, nu voi fi un simplu spectator în acest proces și nu mă voi limita la un rol formal. Voi acționa, în virtutea atribuțiilor care îmi revin, pentru a mă asigura că parcursul pe care România a pornit în ceea ce privește întărirea statului de drept, independența justiției și lupta anticorupție este ferm continuat și că sunt respectate cerințele de profesionalism și integritate", a susţinut Iohannis.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră