Iohannis: Defrişările ilegale, atentat la siguranţa naţională. Sunt hotărât să discut în CSAT

18 Mai 2015
Iohannis: Defrişările ilegale, atentat la siguranţa naţională. Sunt hotărât să discut în CSAT
Preşedintele Klaus Iohannis nu renunţă la ideea de a discuta în CSAT despre tăierile ilegale de păduri, pe care le consideră „un atac la siguranţa naţională”.
„Sunt hotărât să se discute acest lucru în CSAT. Am avut o discuţie cu premierul şi am definitivat ordinea de zi în viitorul CSAT. Aşteptăm materialele de la toate instituţiile abilitate pentru a avea o imagine clară asupra amplorii şi pagubelor produse de defrişările ilegale. Dacă este cazul vom lua o decizie”, a spus Iohannis.

El a afirmat, totodată, că nu intenţionează să conteste noul Cod Silvic la CCR şi că alta a fost problema  pe care a sesizat-o el şi unii specialişti. „Dacă aş fi dorit, aş fi putut să fac acest lucru din capul locului. Lucrul sesizat de mine, care a dus la foarte multe discuţii în spaţiul public, este acea cotă de 30%. Nu s-a discutat însă decât foarte puţin despre alt lucru sesizat de mine care deschide posibilitatea defrişărilor necontrolate pe suprafeţe mai mici de 10 ha. Se ajunge la concluzia că aproape un milion de hectare pot fi defrişate fără nici un fel de analiză prealabilă. Am ţinut să aduc în atenţia publică această chestiune care în cursul marilor discuţii despre Cod nu a fost sesizată decât de unii specialişti”, a spus Iohannis.

Pe de altă parte, şeful statului a admis că a avut puncte de vedere diferite cu premierul Ponta  pe tema Codului Silvic, dar a precizat nu poate accepta ca aceste dezbateri să ducă la aluzii că se face trafic de influenţă în anturajul preşedintelui. „Acest lucru nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla”, a punctat Iohannis.

El a mai spus că premierul Ponta l-a informat despre planurile sale privind emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care să se limiteze exportul de buşteni. „Primul ministru m-a informat că doreşte să emită un astfel de act. Competenţele economice sunt la Guvern, nu la Preşedinţie. Dacă acel act va ajunge la mine, îl vom analiza. Dacă este legală, vom vedea când vom cunoaşte argumentaţia Guvernului”, a mai spus preşedintele.  

Variantele Guvernului: OUG sau lege în procedură de urgenţă

Premierul Victor Ponta a anunțat luni că i-a informat pe președinții celor două Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu, cu privire la necesitatea adoptării fie a unei ordonanțe de urgență, fie a unui proiect de lege care să vizeze interzicerea exportului de lemn neprelucrat. Dacă se va alege varianta adoptării unui proiect de lege, atunci acesta ar urma să fie dezbătut în Parlament în procedură de urgență.

"I-am informat pe cei doi președinți ai Camerelor, domnul Tăriceanu și domnul Zgonea, despre faptul că miercuri vrem să adoptăm, să vedem dacă putem ca ordonanță de urgență, dacă nu, în cel mai rău caz ca proiect de lege în procedură de urgență, legislația privind interdicția temporară referitoare la exportul de lemn neprelucrat. Dacă opinia și cea mai sigură va fi aceea de a avea proiect de lege, și nu OUG, atunci trebuie să luăm măsuri ca într-o săptămână să treacă de Senat și într-o săptămână de Cameră, ocazie cu care chiar dacă se va opune PNL, noi să ne mobilizăm și să avem o legislație care să interzică exportul de lemn neprelucrat", a declarat Ponta la Senat, conform agerpres.ro, după ședința coaliției de guvernare.


Alte stiri din Politic

Ultima oră