Năstase: Se poate da o erată la Legea alegerilor locale?

25 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Năstase: Se poate da o erată la Legea alegerilor locale?

"S-a propus o ordonanţă de urgenţă – nu prea era constituţional, dar dacă exista voinţă politică s-ar fi putut. S-a propus angajarea răspunderii guvernului în Parlament. Cam riscant. Oricum, obiectivul politic este clar – să se ajungă la alegeri în două tururi de scrutin la alegerile locale, pentru a permite tranzacţionarea voturilor după primul tur. Astfel, cei care ar alege primarii, ar fi negociatorii partidelor, pregătind şi alegerile parlamentare", afirmă fostul premier.

El susţine că, în 2004, Traian Băsescu a iesit preşedinte tranzacţionând voturile lui Corneliu Vadim Tudor pentru că, în confruntarea directă, în primul tur, diferenţa era foarte mare în favoarea sa. "Şi la alegerile locale ar trebui să se facă acelaşi lucru? Nu cred că ar fi o decizie în favoarea democraţiei reprezentative", adaugă Năstase.

Fostul premier spune că l-a mirat declaraţia preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean care a relativizat punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia privind modificarea legislaţiei electorale cu un an înainte de alegeri.

"Sigur, pe fond, domnul Zegrean reprezintă interesele grupului care l-a propus la Curtea Constituţională şi procedează aşa cum a procedat şi la referendumul din 2012. Nu ar putea, de aceea, să propună o soluţie inedită – o erată la legea alegerilor locale? Alternativa ar fi ca cineva să se uite în Legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale (art 61-71)", sugerează Năstase.

Articolele din Legea CCR la care face trimitere fostul premier se referă la drepturile şi obligaţiile judecătorilor Curţii Constituţionale. Una dintre cele mai importante prevederi, în acest context, este că judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor. Fie şi o erată, ca la referendumul din 2012.  

"Este foarte interesant că opiniile Comisiei de la Veneţia, Departamentului de Stat, Comisiei de Bruxelles, MCV, etc. sunt luate în seamă doar pentru susţinerea unor interese partizane. Nu m-ar mira să se propună însă un sistem cu trei tururi de scrutin. Dacă nici în al doilea tur de scrutin, în urma aranjamentelor de culise, nu iese cine trebuie, se organizează un al trelea tur, la care să participe numai STS", conchide ironic fostul premier.

Alte stiri din Politic

Ultima oră