Decizie finală la Camera Deputaţilor: alocaţiile copiilor au fost dublate

20 Mai 2015
Decizie finală la Camera Deputaţilor: alocaţiile copiilor au fost dublate
Plenul Camerei Deputaţilor a dat votul final pe ordonanţa ce dublează alocaţiile copiilor, actul normativ fiind aprobat  cu 332 de voturi pentru şi două abţineri.

Înainte de vot, în şedinţa de Guvern, premierul Ponta a declarat că autorii amendamentului de dublare a alocaţiilor pentru copii nu au indicat şi sursele de finanţare ale acestei măsuri, aşa cum prevede Constituția.  "Tot noi o să trebuiască să vedem de unde găsim banii", a spus Ponta. El a adăugat că finanțarea unei asemenea măsuri se poate asigura anul acesta și în 2016.

Ulterior, după votul din plenul Camerei, Ponta a anunţat că impactul financiar pentru acest an este de 900 de milioane lei, şi, pentru ca măsura să rămînă în vigoare, le-a cerut parlamentarilor să găsească soluţii de finanţare.

 "Guvernul aduce la îndeplinire deciziile Parlamentului și la un vot atât de consistent, evident, trebuie să ne conformăm (...) impactul financiar pentru acest an, 900 de milioane de lei, îl vom acoperi cu siguranță. O să vă rog la întocmirea bugetului pe anul 2016 să avem sprijinul întregului Parlament pentru a găsi soluția ca această măsură să rămână în continuare în vigoare, pentru că nu vreau să retrăim un episod pe care cei mai vechi, ca și mine, și-l amintesc cu siguranță, episodul sfârșitului 2008, când s-au dublat salariile și după aceea, e adevărat, în 2010, un guvern mai puțin competent a trebuit să le amâne și acum le plătim în sfârșit”, a declarat premierul.

Surpriza din plen


În această dimineaţă, deputaţii au aprobat un amendament al liberalilor, la proiectul de aprobare a OUG 65/2014, ce prevede dublarea alocaţiilor pentru copii de la 42 lei la 84 de lei, deşi amendamentul a fost  respins în urmă cu o zi de Comisia de muncă.

Amendamentul a fost propus de deputatul PNL Cristina Pocora și a fost adoptat în plen cu 98 de voturi pentru și 77 împotrivă. 

Ieri, argumentul Comisiei de muncă pentru respingerea amendamentului de dublare a alocaţiilor copiilor a fost că "propunerea nu poate fi sustinuta din punct de vedere financiar."

Estimărilor liberalilor arată că efortul bugetar suplimentar aferent măririi cu 42 de lei fata de valoarea din prezent este de 1,76 miliarde lei/an.

După ce amendamentul a fost adoptat, liderul grupului PSD de la Cameră, Marian Neacșu, a cerut o pauză de 25 de minute, iar ședința de plen s-a întrerupt, ca și dezbaterile la acest proiect de lege. În schimb, preşedintele  Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat că "asta e viaţa. O să îi transmit fiică-mii că i-a trecut amendamentul".

 "Le cer celor din PSD, conducerii PSD sa lase orgoliile politice si la votul final de la ora 15.00 sa voteze asa cum s-a votat si in aceasta dimineata, in asa fel incat proiectul de lege sa treaca cu acest amendament. De asemenea, fac un apel la domnul Victor Ponta, la doamna ministru a Muncii, Rovana Plumb, sa vina la votul final de la ora 15.00 si sa isi convinga colegii sa voteze acest proiect de lege care inseamna dublarea alocatiilor pentru copii. In acelasi timp, cred ca e un moment foarte important, cred ca si Guvernul este bucuros pentru ca, iata, vine 1 iunie si acesta este cel mai frumos cadou pe care il poate face copiilor clasa politica", a declarat Cristina Pocora.

Ordonanța cu amendamentul admis a intrat la votul final miercuri după-amiază.


Alte stiri din Politic

Ultima oră