Ce modificări a primit legea de acordare a tichetelor de vacanţă

03 Iun 2015
Ce modificări a primit legea de acordare a tichetelor de vacanţă

Camera Deputaților a adoptat astăzi un proiect de lege ce previne eventuale contestaţii pe motiv de discriminare la acordarea tichetelor de vacanţă, din cauza unor scăpări ale legii ce instituie acest drept. Ca urmare, tichetele de vacanţă vor fi emise şi pe hârtie, şi în format electronic.

În vara anului trecut a intrat în vigoare Legea 94/ 2014 (de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/ 2009 privind acordarea tichetelor de vacanță) ce prevede că instituțiile publice, regiile autonome, societățile și companiile naționale pot acorda angajaților vouchere de vacanță în valoare de cel mult 6 salarii brute minime pe economie -5850 lei, cu care pot fi achiziționate pachete de servicii în unități de turism autorizate.

Conform acestei legi, tichetele de vacanță pot fi acordate de angajator, acesta nefiind obligat, ci doar stimulat să le includă în pachetul salarial. Aceste tichete pot fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agențiile de turism autorizate de Ministerul Turismului și pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice pe teritoriul României.
Totodată, în textul actului normativ se preciza că voucherele de vacanță sunt emise doar de către Autoritatea Națională pentru Turism, și doar în sistem on-line, adică în format electronic.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a explicat că în lege nu au fost introduse dispoziții tranzitorii, existând riscul contestării acesteia pe motivul discriminării, întrucât o parte dintre angajați, care efectuaseră deja concediul de odihnă au beneficiat de tichete, iar cei care urmau să plece în perioada imediat următoare nu mai puteau să beneficieze de aceleași drepturi deoarece la data intrării în vigoare a legii, unitățile emitente nu mai puteau oferi vouchere. De asemenea, Autoritatea Națională de Turism nu a dispus la vremea respectivă de fondurile necesare realizării platformei on-line. Ca urmare, s-a impus necesitatea unor modificări în scopul aplicării eficiente a legii.

Astfel, legea aprobată de deputaţi prevede că „în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, cu excepţia cazurilor în care se prevede în mod expres altfel, termenul voucher de vacanţă va fi interpretat ca făcând referire atât la voucherul de vacanţă pe suport hârtie, cât şi la voucherul de vacanţă pe suport electronic (…) Angajatorul stabileşte sub ce formă acordă voucherele de vacanţă de comun acord cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz”.  

Alte stiri din Politic

Ultima oră