CSM: Declarațiile lui Băsescu "au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare"

26 Mai 2015
CSM: Declarațiile lui Băsescu
Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că fostul președinte Traian Băsescu, dar și deputatul UDMR Kelemen Hunor au afectat independența Justiției.
 
Potrivit unui comunicat de presă, plenul CSM a constatat că "afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost Preşedinte al României, susţinute în cadrul intervenţiei telefonice din data de 29 aprilie 2015 pe postul de televiziune B1 TV, referitoare la activitatea Inspecţiei Judiciare şi a Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi la activităţi judiciare desfăşurate de judecători şi procurori, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său".
 
Mai mult, în urma verificărilor Inspecției Judiciare, s-a ajuns la concluzia că, prin afirmațiile fostului președinte "s-a promovat ideea că activitatea IJ şi a CSM se desfăşoară cu părtinire în ceea ce privește apărarea independenţei sistemului judiciar, în sensul că susține un sistem judiciar corupt, iar activitatea magistraţilor judecători şi procurori nu şi-a atins scopul prevăzut de lege, respectiv de înfăptuire a justiţiei, inducând-se ideea că aceasta a fost deficitară, în sensul existenței unei justiții discreționare, subminează autoritatea judecătorească și aduce atingere independenței sistemului judiciar".
 
Plenul Consiliului a mai constat că declaraţiile lui Băsescu "au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare", "aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său".

Traian Băsescu a vorbit, în 29 aprilie, în cadrul unei emisiuni la B1 TV, despre decizia Consiliului Superior al Magistraturii conform căreia ar fi adus atingere independenței justitiei. Basescu a spus că "în momentul de față Inspecția Judiciară și CSM au devenit o măciucă care se aplică în gură, direct, oricărui om care vrea să exprime ceva despre justiție".
 
"O sa fiu foarte direct si pe intelesul tuturor: in momentul de fata, Inspectia Judiciara si CSM au devenit o maciuca care se aplica in gura, direct, oricarui om care vrea sa exprime ceva despre justitie. Nu va suparati, in spatele acestei agresivitati a Inspectiei Judiciare si a CSM se afla o mare de coruptie, si o sa va exemplific. Sunt lucruri pe care m-am abtinut sa le spun, am sustinut acest sistem al justitiei, am sustinut forta lui in raport cu politicienii, dar vreau sa clarificam niste lucruri: sistemul este departe de a fi unul perfect, asa cum incearca a fi prezentat de liderii justitiei (...). De ce credeti ca a fost nevoie de Legea 10 cu privire la restituirea de catre primari a proprietatilor: pentru ca politicul a constatat ca in instante cei care aveau dreptul la restituiri erau taraiti 10-12 ani si nu reuseau sa intre in posesia proprietatilor si s-a considerat ca o sansa in plus ar fi primarii. Eu am fost unul dintre primarii care au facut restituiri masive pe Legea 10, substituind de fapt justitia, care trebuia sa rezolve problema asta", a afirmat Băsescu.
 
"Nu discutam de cei noi, neaparat, discutam in general de sistem. Eu nu-i acuz pe proaspetii procurori si judecatori ca sunt neaparat corupti, dar constatam, sunt niste realitati, da? Aceasta tanguire a justitiei, acest delay urias, aceasta nedreptate generata de justitie a facut sa apara smecherii cu drepturi litigioase, care au cumparat de la amaratii care au stat 10-12 ani taraiti prin procese (...) si au ajuns sa vanda pe nimic si au generat cumparatorii de drepturi litigioase. Eu sunt revoltat de abordarea macuica in gura oricui vorbeste despre justitie, noi suntem perfecti: nu, sunteti la fel de corupti ca administratia, domnilor din justitie. Voi ati intarziat procese care trebuia sa functioneze, ca nu v-am spus-o in mandat, v-am incurajat sa mergeti inainte, v-am protejat de influenta politicului, dar totul are o limita. Obraznicia are o limita. Nu imi spuneti mie, care stiu de ce s-a dat legea 10, stiu de ce s-a creat ANRP-ul (...). Justitia a facut progrese uriase, dar modul in care incearca de 6 luni sa se arate a fi Fecioara Maria este una din minciunile publice pe care incearca sa le instaleze in favoarea unei justitii discretionare, ori acest lucru este inacceptabil", a mai spus fostul președinte.
 
Kelemen Hunor a indus ideea că magistrații au acționat la comandă politică
 
În cazul lui Kelemen Hunor, plenul CSM a constatat că afirmaţiile parlamentarului făcute în cadrul Congresului U.D.M.R, din 17 aprilie 2015 la Cluj-Napoca, "referitoare la activitatea desfăşurată de magistraţi în instrumentarea şi soluţionarea unor cauze penale concrete, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său".
 
În urma verificărilor Inspecției Judiciare, s-a ajuns la concluzia că declarațiile făcute de Kelemen Hunor, "referitoare la dosarele penale în care au fost implicați domnul Marko Attila Gabor, fost deputat, și domnul Nagy Zsolt, fost ministru, în sensul că măsurile procesuale dispuse și hotărârile judecătorești pronunțate au fost nefondate și nelegale - inducând ideea că magistrații au acţionat în mod arbitrar, la comandă politică, cu încălcarea obligaţiei de imparţialitate, cauzele penale fiind soluționate prin condamnarea unor persoane nevinovate - sunt de natură a submina încrederea publicului în imparţialitatea şi integritatea magistraţilor în general și aduc atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său".
 
Mai mult, "unele afirmații au vizat dosare aflate în curs de soluţionare, creându-se astfel o presiune asupra magistraţilor implicaţi în soluţionarea acestora", se mai arată în comunicatul CSM. (V.M.)
        
 

Alte stiri din Politic

Ultima oră