UNPR cere amânarea OUG care suspendă exportul de buşteni şi cherestea

19 Mai 2015
UNPR cere amânarea OUG care suspendă exportul de buşteni şi cherestea
Aplicarea ordonanței de urgență privind suspendarea exportului de materiale lemnoase pusă în dezbatere în forma actuală de către Ministerul Mediului poate avea un impact negativ asupra firmelor mici și mijlocii care sunt implicate în comerțul cu materiale lemnoase, susține Uniunea Națională a Patronatului Român, într-un comunicat de presă.
UNPR propune amânarea întrării în vigoare a acestei ordonanțe până la realizarea unui studiu amănunțit care să arate efectele pe termen mediu și lung pentru a nu pune în dificultate firmele mici și mijlocii.

„Firmele mici și mijlocii comercializează în general lemn de foc provenind din tăieri legale care provine din bușteni de calitate inferioară, care nu se pot folosi în industria mobilei sau în altă ramură a industriei prelucrătoare a lemnului. Impactul economic al blocării activității comerciale a acestor firme care derulează în special tranzacții intracomunitare va fi sever. Având în vedere că marja de profit este foarte mică iar posibilitățile de finanțare a cheltuielilor de funcționare, a penalităților din cadrul contractelor și a achizițiilor deja contractate de material lemnos sunt foarte mici, aproape inexistente, foarte multe dintre acestea vor intra în incapacitate de plată și probabil se vor îndreptă către faliment”, precizează sursa citată.
UNPR atrage atenţia că efectele economice ale acestei legi va fi dispariția firmelor mici și mijlocii cu capital românesc și consolidarea celor mari care au marje mari de profit și acces la surse de finanțare.

Două Ordonanţe de Urgenţă privid exporturile de masă lemnoasă se află pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri. Prima dintre ele va interzice exportul de masă lemnoasă neprelucrată, buşteni şi cherestea până la 31 august. Cel de-al doilea act normativ introduce licenţierea exporturilor de masă lemnoasă pentru o mai bună monitorizare a tranzacţiilor intracomunitare.
 

Alte stiri din Politic

Ultima oră