Cetăţenii UE vor putea fi aleşi primari în România

05 Mai 2015
Cetăţenii UE vor putea fi aleşi primari în România
Parlamentarii Comisiei speciale pentru elaborarea legilor electorale au decis să permită cetățenilor UE să fie aleși şi în funcția de primar, nu numai de consilier local. Propunerea de amendare a legii a venit din partea deputaţilor liberalil Mihai Voicu şi Ioan Oltean.
"În acest moment sunt doar trei țări din UE care nu permit alegerea cetățenilor UE, inclusiv în funcția de primar. Există o directivă care recomandă contrariul. (...) Propunerea pe care o fac este să ieșim din acest grup de trei țări. Constituția permite cetățenilor UE să acceadă inclusiv în funcția de primar", a explicat Mihai Voicu, conform agerpres.ro. În prezent, cetățenii UE pot fi aleși în funcția de consilier local sau județean.
Proiectul legii alegerilor locale a fost deja adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Actul normativ prevede, între altele, alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, alegerea președintelui consiliului județean de către consilierii județeni și menținerea pragului electoral la 5% pentru partidele politic 

Alte stiri din Politic

Ultima oră