CCR dă o palmă Senatului după decizia în cazul Şova

19 Mai 2015
CCR dă o palmă Senatului după decizia în cazul Şova
Curtea Constituţională cere Senatului să respecte Constituţia atunci când trebuie să se pronunţe asupra cererii de încuviinţare a reţinerii sau arestării unui membru al acestei Camere. Judecătorii CCR şi-au motivat decizia prin care a declarat neconstituţională Hotărârea Senatului din 25 martie prin care s-a respins cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD, Dan Şova.

Conform deciziei CCR, „Curtea apreciază că hotărârea prin care Senatul răspunde cererii de încuviinţare a reţinerii sau arestării unui membru al Camerei trebuie să fie adoptată cu respectarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la cvorumul de adoptare, respectiv cu majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa plenului Senatului în care se supune aprobării cererea adresată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin intermediul ministrului justiţiei”.

De asemenea, magistraţii CCR susţin că Senatul i-a atribuit rezultatului votului în cazul Şova un alt efect juridic decât cel prevăzut de Constituţie.
„Potrivit preambulului hotărârii, cererea referitoare la încuviințarea reținerii şi arestării preventive a senatorului Dan-Coman Şova a primit 79 de voturi „pentru”, 67 de voturi „contra” şi 5 voturi au fost anulate. Reţinând în articolul unic neîndeplinirea condiţiilor cerute de art.24 alin.(4) din Legea nr.96/2006 şi de art.173 din Regulamentul propriu, care consacră cvorumul decizional al majorităţii absolute în cazul încuviinţării reţinerii şi arestării preventive, Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decât cel pe care îl prevede Constituţia. În concluzie, Curtea constată că hotărârea Senatului este neconstituţională prin raportare la dispoziţiile art.1 alin.(5) şi art.76 alin.(2) din Constituţie.”, se arată în motivare.

Motivarea  aduce în discuţie şi mobilizarea senatorilor de a modifica prevederile din Statutului senatorilor şi deputaţilor privind numărul de voturi necesare pentru ridicarea imunităţii unui parlamentar, şi punerea lor în acord cu Constituţia, înainte ca magistraţii CCR să se pronunţe pe contestaţiile în cazul Şova. „Or, împrejurarea că instanţa constituţională a fost pusă în situaţia de a respinge, ca devenită inadmisibilă, sesizarea formulată cu privire la dispoziţiile art.173 din Regulament, în temeiul unor norme cu caracter procedural (dispoziţiile în forma criticată pentru neconstituţionalitate încetând a mai fi în vigoare la data pronunţării deciziei prin care s-a realizat controlul de constituţionalitate), precum şi împrejurarea că dispoziţiile din Legea nr.96/2006 au fost modificate în sensul punerii lor în acord cu Legea fundamentală nu pot avea ca efect indirect validarea unui act al Parlamentului, adoptat anterior modificărilor menţionate, în temeiul acestor dispoziţii contrare Constituţiei. Dimpotrivă, aceste aspecte ridică problema caracterului loial al colaborării între instituţiile statului şi al raportării acestora la principiile şi valorile constituţionale”, se arată în motivare.

Regulamentul prevedea, înainte de modificare, că  „Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi ", iar Constituţia stabileşte că „Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră”.

La 25 martie, senatorii au respins cererea DNA de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova. Din totalul de 151 de voturi valabil exprimate, 79 de voturi au fost pentru, 67 împotrivă şi 5 abţineri. Întrucât nu a fost întrunit votul majorității senatorilor, Senatul nu a încuviințat cererea de reținere și arestare preventivă în cazul lui Dan Șova.Cum Senatul nu a emis şi o hotărîre în acest sens, CCR a decis să ceară Senatului să o emită .

După ce Senatul a emis hotărîrea, PNL a atacat-o la CCR, care a declarat-o neconstituţională. După această decizie a Curţii, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că aşteaptă motivarea Curţii pentru a se lua o eventuală decizie de reluare a votului în cazul Şova.

”Aşteptăm motivarea Curţii şi publicarea în Monitorul Oficial, vom analiza la nivelul Biroului Permanent, aşa cum se întâmplă de obicei, va fi sesizată comisia juridică, care vine cu un punct de vedere, iar apoi îl supunem plenului Senatului. Dar nu este niciun fel de comentariu de făcut în ceea ce mă priveşte, ca preşedinte al Senatului. Vă spun că decizia CCR va fi pusă în aplicare, dar trebuie să aşteptăm publicarea ei”, a declarat Tăriceanu.

"Cred că drumul de urmat este Comisia juridică şi în prima săptămână după, o şedinţă de plen, reluarea votului. Atâta timp cât Curtea Constituţională a declarat întreaga hotărâre neconstituţionala asta înseamnă că şi votul a fost neconstituţional. Întreaga procedură trebuie reluată", a apreciat la rândul său senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului. 

Alte stiri din Politic

Ultima oră