Fabulosul serial "Vinyl", un mix între ficţiune şi realitate

16 Feb 2016 | scris de Alex Revenco
Fabulosul serial

Deşi a fost prezentat ca un film despre industria muzicală a anilor 70 “bazat pe experienţele personale ale solistului Mick Jagger de la Rolling Stones”, noul serial Vinyl de la HBO nu este neapărat inspirat din fapte reale. De fapt este un mix între ficţiune şi realitate.

Led Zeppelin şi Peter Grant
Casa de discuri American Century nu a existat, dar un label din New York a încercat să-i ia sub contract pe Led Zeppelin, pierzând în faţa lui Ahmet Ertegun şi al său Atlantic Records. Despre care se şi vorbeşte în Vinyl, la fel ca şi depre autoritarul manager Peter Grant, care i-a “făcut mari” pe Robert Plant and Co. În realitate, Grant era un tip masiv, în jur de 120 de Kg, în film e cam pişpiriu, dar este prezentat aşa cum a fost de fapt, foarte strict când e vorba de procente !

Sex, drugs and rock and roll
PolyGram a fost unul dintre cele mai mari case de discuri din lume şi, întradevăr, a avut în conducere nemţi şi olandezi, aşa cum apare în Vinyl. Ulterior a fost “înghiţită” de actualul Universal. Atmosfera de atunci, (free) sex, drugs and rock and roll este redată întocmai iar câteva cluburi au fost recreate aşa cum erau în acei ani, personajele fictive fiind prezentate alături de cele reale. “Fucking Donny Osmond” despre care s-a tot vorbit în episodul pilot s-a lansat (alături de fraţii săi) în trupa The Osmonds, după care a început o carieră solo.

Nasty Bits, New York Dolls şi Iggy Pop
Personajele fictive realizate de actorii Bobby Cannavale (Richie Finestra), Olivia Wilde (Devon Finestra), sau Ray Romano (Zak Yankovich) susţin acţiunea filmului alături de cei care întruchipează muzicieni “din viaţa reală “ precum Robert Plant, Alice Cooper sau Elvis Presley. Actriţa britanică Juno Temple are rolul ambiţioasei Jamie Vine, A&R Assistant la American Century Records, care îl descoperă (şi promovează) pe Kip Stevens, solistul trupei punk Nasty Bits, interpretat de James Jagger. Deşi trupa Nasty Bits nu a existat în realitate, în film este comparată cu Iggy Pop sau New York Dolls, cei care au fost, întradevăr, precursorii curentului punk

Alte stiri din Muzica

Ultima oră