Ecouri Folk U 2015. Să aibă Ducu Bertzi premoniţii?

03 Aug 2015
Ecouri Folk U 2015. Să aibă Ducu Bertzi premoniţii?
Ducu Bertzi crede că ar fi momentul să reapară un alt fenomen artistic la scară naţională, în genul cenaclului „Flacăra”, şi intuieşte cine ar putea fi organizatorul şi conducătorul unei astfel de manifestaţii.

La 60 de ani de viaţă şi 40 de ani de activitate artistică, Ducu Bertzi este o personalitate bine conturată profesional, impregnată de mult timp în conştiinţa a mii sau zeci de mii de oameni de la noi din ţară (şi nu numai), o personalitate, aşadar, matură şi serioasă a cărei credibilitate poate fi greu contestată. Pe scurt, poţi să dai crezare faptului că ceea ce spune este bine gândit înainte, nu este doar, aşa, un risipitor de cuvinte. O să vedeţi îndată despre ce este vorba!

Prezent la abia încheiatul festival Folk U Florian Pittiş ediţia a XI-a din Vama Veche, odată urcat pe scenă, Ducu Bertzi a avut instantaneu publicul de partea sa. Piesele consacrate (Floare de colţ, Şi de-ar fi, M-am îndrăgostit numai de ea, Când s-o-mpărţit norocu', Omul pădurii, etc) au făcut ca marea de braţe ridicate în aer să se unduiască aidoma valurilor mării aflate la doi paşi. Aşadar o muzică credibilă, un folkist credibil, un fenomen muzical (folk) credibil.

Vizibil marcat de atitudinea pozitivă a publicului, la coborârea de pe scenă, întrebat dacă a fost ca în urmă cu 40 de ani, Ducu a declarat: „Nu mai poate fi ca acum 40 de ani. Fiecare perioadă şi fiecare vârstă are frumuseţea ei. Dar e minunat ce s-a întâmplat în acestă seară. Cred în longevitatea fenomenului folk de la noi şi încerc să susţin pe cât pot toate eforturile ce presupun organizarea de festivaluri.

Folk-ul a intrat demult în rândul tinerilor, sunt mulţi din generaţia tânără care promit, care sunt foarte buni. Să ştiţi că ar mai putea fi posibilă o mişcare, un fenomen în genul cenaclului Flacăra, dar aici ar fi nevoie de o personalitate puternică, care să fie unanim acceptată de toţi artiştii şi de public. Dacă avem o astfel de personalitate în clipa de faţă? Da, avem! Şi nu trebuie neapărat să fie un mare poet ca Adrian Păunescu, nici un muzician marcant. Poate să fie şi un ziarist. Poate să fie şi Tucă. Eu pe Tucă l-aş vedea în postura asta, pe Marius!” Să aibă Ducu Bertzi premoniţii şi, totodată, să se adeverească vorba veche că nici un prooroc nu este crezut (cinstit) în ţara lui? 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră