Dispută pe un cântec de mahala. Loredana câştigă procesul cu Gabi Luncă

05 Apr 2018
Dispută pe un cântec de mahala. Loredana câştigă procesul cu Gabi Luncă

Gabi Luncă a dat-o în judecată pe Loredana pentru piesa "Într-o zi, la poarta mea", inclusă în albumul Agurida, şi, după mai bine de 6 ani de procese, instanţa a decis definitiv şi irevocabil că piesa face parte din folclorul românesc. Ca atare, nimeni, deci nici Gabi Luncă, nu poate pretinde drepturi de autor asupra ei.

Loredana a câştigat procesul, iar Gabi Luncă trebuie să-i plătească despăgubiri de 22.000 de euro, reprezentând cheltuielile de judecată din instanţa de fond şi din cele de recurs.

“Nu am comentat niciodată public pe parcursul procesului decizia doamnei Gabi Luncă de a mă da in judecată, deşi am fost foarte surprinsă de acţiunea ei, cu atât mai mult cu cât s-a întâmplat la mai bine de 10  ani după ce am imprimat această piesă pe albumul “Agurida”, care a reprezentat la acea vreme omagiul meu pentru folclorul românesc şi bogăţia lui spirituală extraordinară (...) mi-a fost foarte greu să înţeleg raţiunea acestui proces, cu atât mai mult cu cât am toată admiraţia pentru ceea ce reprezintă doamna Gabi Luncă în muzica folclorică românească. Însă demersul legal al domniei sale a fost nedrept şi incorect. În timpul procesului, în instanţă au venit specialişti care au vorbit despre originile acestei piese şi despre dreptul de a fi folosităŢ, a afirmat Loredana, conform mediafax.ro.

În instanţă, dr. Marian Lupaşcu, expert renumit în folclor, cercetător ştiinţific grad I cu activitate de peste 25 de ani în domeniul cercetării patrimoniului cultural imaterial, a precizat că ”mai multe piese asemănătoare, aparţinând speciei “cântec de mahala”, circulă în folclorul urban din Muntenia, variantele fiind atestate de la jumatatea secolului al XX-lea sub titlurile “Aseară, la poarta mea”, “Într-o zi, la poarta mea”, “Într-o zi, în calea mea”, “Ciririp, Cip-cirip”, cântate de diverşi performeri.

Prioritatea indubitabilă a înregistrării aparţine variantei Romica Puceanu şi este evidenţiată şi de indicativele matriţelor. Dacă piesa ar fi fost compoziţie proprie, Romica Puceanu ar fi declarat-o ca atare, în 1982, însă Romica Puceanu a declarat-o, fapt consemnat in arhive, ca făcând parte din folclor. Este demonstrat că piesa în litigiu aparţine folclorului urban şi, din 1982 până astăzi, în toate cataloagele muzicale si pe toate site-urile de specialitate, indiferent de titlul variantei sau interpret, la provenienţa piesei este menţionat: folclor. Având în vedere toate acestea, Gabi Luncă nu a putut în 1983 şi nici astăzi nu poate să declare că piesa este compoziţie proprie. În consecinţă, nu are niciun drept asupra ei şi nici căderea să-i revendice paternitatea.”

.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră