Toaleta? Doar pe locul patru. Iată care sunt principalele focare de bacterii dintr-un avion

11 Sep 2015
Toaleta? Doar pe locul patru. Iată care sunt principalele focare de bacterii dintr-un avion
Avioanele și aeroporturile sunt oaze pentru dezvoltarea bacteriilor și răspânderea bolilor infecțioase. Am fi tentați să credem că toaleta avionului este lider incontestabil, însă un studiu al unei agentii de turism din SUA a arătat că adevărul este altul.  

Toți cei care știu că viitoarea lor destinație este periculoasă din punct de vedere medical se protejează prin vaccinare, însă nu iau în considerare că aeroporturile și avioanele sunt focare de infecție prin numărul mare de pasageri și al circulației închise a aerului.

Travelmath a colectat 26 de probe din locuri diferite din patru avioane și trei aeroporturi din SUA și a ajuns la concluzii suprinzătoare.

Măsuțele din avion găzduiesc cei mai multe organisme microbiologice, mai exact 2.155 de unități coloniale pe 6,45 centimetri pătrați (KbE). Recomandarea specialiștilor este să evitați contactul direct al mâncării cu măsuța.

Pe locul doi se află distribuitoarele de apă din aeroport (1240 KbE), urmate de ventilatoarele de deasupra pasagerilor din avion (285 KbE). Pe patru sunt toaletele din avion, 265 KbE, față de 172 KbE, cât au în medie toaletele de acasă.

Centurile de siguranță ocupă poziția a cincea (230 KbE). Pe locul șase sunt clanțele de la usa toaletor din aeroport (70 KbE).

Experții atrag atenția că nu este întotdeauna cazul despre bacterii periculoase, cum ar fi E.coli, care provoacă stări de amețeală, leșin sau febră, ceea ce este rezultatul unei curățenii eficiente în toaletele din avion și aeroporturi.

În ceea ce privește scaunele din avion, centurile și ventilatoarele, acestea nu sunt curățate aproape deloc, în timp ce măsuța este curățată superficial abia la sfârșitul zilei.

Un motiv, susțin cercetătorii, este faptul că între procedurile de îmbarcare, timpul este mult prea scurt, ca echipajul de zbor să se ocupe și de curățenie.

“Dacă îmbarcarea și debarcarea s-ar finaliza mai repede, echipajul ar avea timp de o curățenie rapidă și eficientă”, consideră Joseph Stromberg, autorul studiului.

Cercetătorii scot în evidență că există focare de infecție mult mai mari, cum ar fi castronul de mâncare al câinelui/pisicii, care adăpostește 306.000 KbE, urmat de mingea de fotbal/tenis/ baschet 19.000.

Telefonul mobil este la finalul clasamentului cu 27 KbE, în timp ce banii adăpostesc 5 KbE.

 

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră