O fermă din nordul Angliei oferă sesiuni de îmbrățișare a vacilor

06 Dec 2023
O fermă din nordul Angliei oferă sesiuni de îmbrățișare a vacilor

Pentru a-și atenua dificultățile financiare, acești crescători englezi au avut ideea de a oferi vizitatorilor posibilitatea de a se întâlni cu cele cinci vaci, prietenoase și vizibil simpatice, scrie Le Figaro

Dacă vizitatorii Dumble Farm, în nordul Angliei, vin de departe, nu este pentru a cumpăra lapte sau brânză, ci pentru a o îmbrățișa pe Morag, o vacă impunătoare din Highland, și pe tovarășii ei. Fiona Wilson și colegii ei de la fermă au început să ofere sesiuni de îmbrățișări cu vacile lor în februarie, când a devenit clar că necazurile lor economice erau departe de a se termina.

Unora le place contactul cu câini, pisici sau cai. Alții preferă să fie cu vacile”, a declarat Fiona Wilson pentru AFP. Oamenii vin pentru plăcerea lor. A fi în preajma animalelor ameliorează anxietatea, este aproape ca o terapie" La fel ca mulți alți fermieri, proprietarii Dumble Farm, lângă Beverley, East Yorkshire, au fost puternic afectați de scăderea bruscă a prețurilor la lapte și, mai recent, de inflația ridicată.

În doar câteva decenii zeci de mii de crescători au părăsit sectorul. Potrivit unui raport de la Biblioteca Camerei Comunelor, în Marea Britanie existau 196.000 de ferme de lapte în 1950. Până în 1995, mai erau doar 35.700.

Scăderea prețurilor la lapte și creșterea costurilor la energie, combustibil, furaje și îngrășăminte de la izbucnirea războiului din Ucraina în februarie 2022 au pecetluit soarta multor altora. Potrivit Agriculture and Horticulture Development Board, care reprezintă fermierii, până în octombrie 2023 mai erau doar 7.500 de fermieri de lactate în Marea Britanie.

De „natura placută si prietenoasă”

Dumble Farm a fost, de asemenea, inundată de șase ori în șapte ani, lăsând adesea unitatea sub apă luni de zile. Fiona Wilson și partenerii ei, inclusiv soțul și fratele ei, lucrau 14 ore pe zi, pe tot parcursul anului, dar pierdeau bani. Nu este posibil să trăiești așa”, subliniază ea. Nu a existat viitor. Nu mergeam nicăieri."

În ianuarie 2022, au decis să-și diversifice activitățile și să-și vândă turma, cu excepția a cinci vaci pe care nu s-au putut decide să le abandoneze. „ Erau cu adevărat prietenii noștri, cu natura lor calmă și prietenoasă”, spune Fiona Wilson.

Așa că ne-am gândit că poate am putea încerca să începem niște sesiuni de îmbrățișare a vacilor, doar pentru a câștiga puțin mai mulți bani, (...) și, de asemenea, pentru a-i face pe oameni să se intereseze de ceea ce facem noi aici". Ferma a pregătit vacile luni de zile înainte de a invita clienții să vină să le mângâie. Vacile păreau fericite în noua lor activitate.

Sunt animale curioase. Sunt interesate de oamenii care vin să-i vadă”, asigură Fiona Wilson. Experiența, care include și activități educaționale despre agricultura durabilă, atrage cupluri, familii și iubitori de vaci din toată țara.

A fost un succes: timpul cu vacile e complet rezervat cu luni înainte, la un preț de 50 de lire sterline (58,30 euro) de persoană. În interiorul hambarului, vacile par încântate. Steven Clews și-a tratat soția, care iubește vacile din Highland, cu o ședință. A beneficiat și el de pe urma experienței.

„ Iubesc toate animalele, în special pe cele drăgălașe. Așa că a fi capabil să îmbrățișezi o vacă mare este foarte tare”, spune el. Sunt atât de ușor de periat”, se entuziasmează soția sa, Emma Clews. Nu credeam că o să mi se pară atât de relaxant.” 

 La sfârșitul ședinței, Morag, cu părul ei lung de culoarea caramelului, își ridică capul spre cer, arătând mulțumită, stârnind zâmbete și toarcete de plăcere vizitatorilor săi.

Alte stiri din Life style

Ultima oră