Iaurtul universitar. Produse naturale, realizate la Universitate, la Cluj

10 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Iaurtul universitar. Produse naturale, realizate la Universitate, la Cluj Galerie foto (2)

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV)  îşi reconfirmă calitatea de inovator, lansând propriului brand de produse alimentare cu o denumire sugestivă. ,,Gourmeticus Academicum” este numele sub care mai multe produse vor intra în circuitul de producție și vânzare.

Inițiativa le aparține profesorilor și studenților Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, scrie cluj.com.

Brandul ”Gourmeticus Academicum” a fost lansat în laboratoarele de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor Cluj-Napoca din cadrul USAMV Cluj-Napoca, în prezența rectorului Prof. dr. Cornel Catoi, a prorectorului pe Cercetare, Dan C. Vodnar, a studenților care contribuie la acest proiect, a profesorilor lor, dar și a reprezentanților mass-media.

Gust "ca pe vremuri"

Primul produs lansat pe piața este iaurtul din lapte de vacă, după care se intenționează extinderea paletei de oferte prin fabricarea produselor de panificație, patiserie și carmangerie. Acestea vor intra în perioada următoare, după obținerea autorizațiilor legale, în circuitul de producție și vânzare, se arată într-un comunicat al USAMV.

"Gourmeticus Academicum are în vedere exploatarea şi vânzarea unor produse 100 la sută naturale, care provin de pe linia de producţie a USAMV Cluj-Napoca. Laptele provine dintr-o fermă a universităţii, amprenta de carbon în cazul acestor produse este foarte scăzută, pentru că implică chiar numai transportul laptelui de la fermă până la staţiile pilot. Este un proiect pe care noi ni-l dorim de foarte multă vreme pe piaţă, pentru ca oamenii să se bucure de acest iaurt, care va fi comercializat cu ajutorul IMM-ului pe care universitatea l-a dezvoltat şi am înţeles că preţul este de 1,5 lei, ceea ce este accesibil, pentru că excludem distribuitorii", a explicat Dan Vodnar, prorectorul USAMV şi unul dintre coordonatorii ştiinţifici ai proiectului, citat de agerpres.ro.

Produsul se vinde deja în trei magazine ale universităţii şi are, potrivit creatorilor lui, "un gust ca pe vremuri".

Iaurtul este făcut din lapte crud de vacă, care este preîncălzit la 50-65 grade, omogenizat, pasteurizat la 90-95 grade timp de 20-30 minute, după care este răcit la 45-48 grade şi se însămânţează cu culturi starter de bacterii lactice. Are un conţinut de grăsime de 3% şi se distribuie în pahare de 200 de grame, potrivit sursei citate.

În acest proiect sunt incluşi şi studenţii, care în acest fel iau parte nu doar la procesul ştiinţific şi de fabricaţie, dar înţeleg şi aspecte legate de rigorile comercializării unui produs alimentar.

Despre Universitate

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca este continuatoarea prestigioasei şcoli superioare de agricultură clujene, fondată cu 145 de ani în urmă, în octombrie 1869, sub numele de Institut de Învăţămînt Agronomic Cluj-Mănăştur. În anul 1906, Institutul a fost ridicat la rang de Academie, purtând numele de Academia de Agricultură Cluj.

Universitatea de Ştiinţe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca are în structura sa facultăţi, departamente, bibliotecă, laboratoare, unităţi de cercetare, muzee, cămine, cantine, servicii administrative, tehnice, baze de practică,de agrement,servicii sociale etc, se arată pe site-ul Universităţii.

Universitatea îşi propune ca în cadrul misiunii sale să promoveze excelenţa în domeniul învăţământului, cercetării şi inovării prin formare academică iniţială şi postuniversitară, prin educaţie pe tot parcursul vieţii şi integrare în circuitul de valori universale în acord cu exigenţele unei societăţi bazate pe cunoaştere.

CREDIT FOTO: cluj.com

 

 

 

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră