Universităţile din România devin din ce în ce mai populare în rândul tinerilor din Ungaria

01 Feb 2018
Universităţile din România devin din ce în ce mai populare în rândul tinerilor din Ungaria

Cotidianul clujean de limbă maghiară Kronika relatează că universităţile din România devin din ce în ce mai populare în rândul tinerilor din Ungaria, iar unii dintre ei rămân în România, încearcând să-şi caute rostul în Transilvania, scrie hirado.hu.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), Universitatea Sapientia şi Universitatea de Artă din Târgu-Mureş au participat zilele trecute la Expoziţia Internaţională de Educaţie “Educatio” din Budapesta, unde şi-au prezentat oferta de studii.

Conducătorii secţiilor maghiare de la aceste trei universităţi au fost întrebaţi de Krónika despre experienţa de la Buadpesta şi dacă tinerii din Ungaria sunt interesaţi de universităţile din România. Ei au declarat cotidianului că numărul studenţilor din Ungaria nu este mare, dar este în continuă creştere.

Prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai (BBTE), Anna Soós, responsabil pentru linia de studiu în limba maghiară, a declarat că anul trecut au avut peste o sută de studenţi din Ungaria.

În opinia sa, în primul rând programele interesante atrag la Cluj pe tinerii din ţara vecină, dar şi faptul că familiile lor au plecat cândva din Transilvania.

Studenţii ungari aleg în special studiiile de psihologie, antropologie şi ştiinţe economice, dar anul acesta se bucură de un succes deosebit şi programul de formare a învăţătorilor şi a educatoarelor.

La Universitatea Sapientia, finanţată de Budapesta, studenţii din Ungaria reprezintă doar câteva procente, a spus Márton Tonk, decanul facultăţii din Cluj-Napoca.

Acesta a declarat că la expoziţia de la Budapesta a existat un interes mai mare pentru specializările din domeniul economiei care se predă la Facultatea din Miercurea Ciuc, dar şi pentru specializarea de informatică oferită de facultatea din Tîrgu-Mureş, respectiv specializarea Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca.

András Balási, prorectorul Universitatăţii de Artă din Târgu-Mureş este de părere că nivelul ridicat al predării atrage studenţii străini.

La această universitate studiază nu doar tineri din Ungaria, ci şi din Serbia, respectiv Slovacia, majoritatea lor fiind la actorie. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră