De la negare până la acceptare, există într-adevăr cinci etape ale doliului?

12 Dec 2022
De la negare până la acceptare, există într-adevăr cinci etape ale doliului?

PSIHOLOGIE - Orice desparțire ne-ar aduce în acest "dans" de cinci etape. Dar doliul pare a fi un proces mai complex... explică Le Figaro.

Negare, furie, negociere, depresie, acceptare... Este un model pe care îl avem cu toții în minte: „doliul” ar presupune parcurgerea a cinci faze, a căror evidențiere, atribuită psihiatrului american Elisabeth Kübler-Ross, datează din anii 1960.

Toată lumea ar trece prin aceste etape după moartea unei persoane dragi, dar și a unui animal și chiar în timpul oricărui doliu simbolic precum o despărțire sau o pierdere a locului de muncă În cele din urmă, orice schimbare bruscă nedorită asociată cu o pierdere ar fi o cursă cu obstacole în cinci pași. Dar în realitate? Trecem neapărat prin aceste etape, în această ordine?

Observații despre moarte

Psihologul Elisabeth Kübler-Ross i-a studiat la început pe cei aflați în pragul morții. „Ea este un pionier în îngrijirea paliativă și sprijin. Marcată de război, ea a ales să studieze sfârșitul vieții într-un moment în care nu mai doream să auzim despre asta. I-a întâlnit pe cei care se confruntau cu anunțul propriei morți și a adunat mărturiile lor pentru a înțelege mai bine prin ce trec și astfel să-i poată ajuta”, explică Sandrine Toker, psiholog clinician și vicepreședinte al asociației Elisabeth Kübler-Ross din Franța.

Pe baza observațiilor ei, psihiatrul a publicat În 1969 În Death and Dying ( Ultimele momente ale vieții) care descrie pentru prima dată cele cinci etape ale doliu ... pentru sine. Cartea a avut succes și conceptul devine un model, indiferent de doliu. La sfârșitul vieții, însăși Elisabeth Kübler-Ross a fost surprinsă de entuziasmul pentru munca ei, susținând că nu vrea să impună un standard, cu atât mai puțin un mod „bun” de a trăi o pierdere.

„De când am prezentat aceste cinci etape ale durerii, acum 30 de ani, definiția lor a evoluat, deoarece aceste noțiuni au fost uneori înțelese greșit. Nu s-a pus niciodată problema de a împărți evoluția unui proces complex în etape clar distincte unele de altele” , citim în introducerea ultimei sale cărți Despre tristețe si doliu, scrisă împreună cu David Kessler.

Un „model condamnat”

„Modelizarea etapelor de doliu este criticată astăzi. Cronologia, progresul se face pe etape. Dar diferitele momente de doliu nu sunt liniare, ele merg înainte și înapoi. Ele nu sunt universale. Cunoașterea lor oferă puncte de referință. A le induce, a le impune ar fi normativ” , precizează specialiștii, care evocă patru momente principale.

Psihiatrul Christophe Fauré, autorul cărții Living mourning day by day vorbește și el de patru etapeMai întâi este șocul, „o stare de stupefacție” care protejează pe scurt împotriva unei realități prea violente: cei îndoliați par detașați pentru a pune durerea la distanță. Acest tip de negare este urmat de ceea ce seamănă cu negocierea: „Cel care suferă va intra într-un proces de căutare care vizează regăsirea celui care a murit” , prin parfumul său, vocea, imaginea lui...

Apoi vine o disperare profundă, „un sentiment violent de gol, absență și pierdere”este stadiul depresiei, al haosului interior, adesea lung și dureros. În cele din urmă, se instalează o perioadă de reconstrucție, în care lipsa este îmblânzită și în care „încet-încet, după multe ezitări și multe reveniri, vom întrezări posibilitatea unei reveniri la viață” .

O „muncă mai presus de toate personală”

Dar practic, „indiferent de numărul de „faze” , continuă Sandrine Toker, doliul este mai presus de orice personal. Dacă într-adevăr putem observa etapele procesului de vindecare, acestea sunt specifice fiecărei persoane. Ele depind de personalitatea lui, de povestea lui de viață, de capacitatea lui de a-și primi și de a numi emoțiile, uneori de propria călătorie spirituală; dar și felul în care este însoțit, sprijinit sau nu de către rude sau profesioniști. În plus, contextul este un factor important: dispariția unui tânăr sau o moarte subită, cum ar fi un accident sau sinucidere, face adesea mai complicată adaptarea, chiar dacă nu există o ierarhie în suferință"

„Nu există doliu care să nu poată fi făcut, oricât de greu ar fi ”, a spus Elisabeth Kübler-Ross. Toată lumea este capabilă să depășească intolerabilul fără să se conformeze unui model care îi face neori să se simtă vinovați. Mai ales că un ordin de a respecta un program este adesea implicit, totuși nu există „un timp" pentru a trece mai departe sau a întoarce pagina, fiecare fază poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, uneori ani. Drumul este lung și se întinde pe cel puțin patru anotimpuri, pentru a experimenta absența primului Crăciun, a primelor sărbători, a datei „aniversare” a dispariției...

Simplificarea unui proces complex, dorința de a-l standardiza și generaliza ajunge să-l distorsioneze. Nu acesta a fost obiectivul acestui psiholog care a spus ca cele cinci etape „nu sunt repere care definesc o cronologie a doliului” .

Alte stiri din Life style

Ultima oră