Celebrul bucătar Jamie Oliver a recunoscut că nu a citit nicio carte pnă la 35 de ani. "Munca în bucătărie mi-a salvat viața”

22 Apr 2023
Celebrul bucătar Jamie Oliver a recunoscut că nu a citit nicio carte pnă la 35 de ani. "Munca în bucătărie mi-a salvat viața”

"În copilărie îmi plăcea să citesc povești, dar nu știam să citesc. "Nu eram leneș sau prost, pur și simplu nu puteam să o fac. Nu am citit un roman până la 35 de ani. Gătitul a venit întotdeauna atât de natural, dar scrierea și lansarea unei cărți pentru copii a însemnat celebrarea a tot ceea ce am avut de luptat pentru a realiza ceva în viață.", a declarat Jamie Oliver pentru The Sun.

Deși este autorul a numeroase cărți de bucate, Jamie a recunoscut cu sinceritate că majoritatea au fost dictate la un reportofon sau direct unui editor.

Primul roman pe care l-a citit a fost Catching Fire, parte a trilogiei Hunger Games a lui Suzanne Collins, pe care l-a terminat la vârsta adultă și pe care l-a adorat pentru că putea "să dispară în poveste". În ciuda faptului că se lupta cu cititul, Jamie a vrut să transmită dragostea sa pentru povești celor cinci copii ai săi, Poppy, 21 de ani, Daisy, 20 de ani, Petal, 14 ani, Buddy, 12 ani și River, șase ani, ceea ce a dus la crearea cărții sale Billy And The Giant Adventure.

El a explicat: "Întotdeauna am încercat să-mi duc copiii la culcare cât mai des posibil și să le citesc. În urmă cu câțiva ani, am ajuns la stadiul în care capacitatea lor de a  citi era superioară față de a mea, așa că m-au rugat să inventez o poveste din capul meu, ceea ce am și făcut.”

A început să scrie povestirile scurte pe care le înregistrase pe telefon, păstrând un secret bine păzit până când, câteva luni mai târziu, a spus echipei sale că lucrează la o carte.Aceștia au apreciat proiectul său pasional, care a durat patru ani - și a fost preluat de către editura de top Puffin.

Cartea spune povestea lui Billy, un băiețel care locuiește într-o cârciumă în anii 1980, care are probleme la școală și care își petrece timpul liber în pădure cu prietenii săi, unde întâlnesc o lume magică a spiridușilor. Este o carte ușor de citit și care are teme la care copiii se pot raporta, cum ar fi lecțiile dificile de la școală, bătăușii și, bineînțeles, mâncarea delicioasă pregătită cu dragoste acasă. Deși spiridușii ar putea fi inventați, există cu siguranță ecouri ale propriei copilării a lui Jamie, care a crescut în Clavering, Essex, unde părinții săi conduceau pubul The Cricketers.

El a spus: "Mi-a plăcut să cresc într-un pub. Vorbeam cu oameni din toate categoriile sociale, călători, băieți de la City și pensionari. Am învățat să vorbesc și să ascult".

Luptele lui Billy la școală sunt, de asemenea, foarte aproape de casă, Jamie petrecându-și studiile secundare într-o unitate pentru nevoi speciale. Faptul că a descoperit că era foarte bun la gătit l-a ajutat să realizeze că nu era un ratat.

El a spus: "Gătitul mi-a salvat cu adevărat viața. Aș fi fost complet nefericit fără acest talent. Deși munca la școală era foarte grea, eram bun la alte lucruri și asta a însemnat că sănătatea mea mintală nu a avut de suferit. Știam că va exista întotdeauna un loc de muncă de bucătar pentru mine și că voi fi mereu bine."

Iar propriile experiențe de copil care s-a luptat cu cititul l-au făcut pe Jamie să fie foarte hotărât să facă cartea sa accesibilă tuturor. Asta a însemnat să se asigure că audiobook-ul poate ajunge la copiii pentru care cititul ar putea fi o provocare.

Jamie și soția sa, Jools, sunt unele dintre vocile din carte, precum și prieteni celebri, inclusiv actorii Jason Flemyng și Dexter Fletcher din Lock, Stock. Jamie a compus, de asemenea, cântecele și versurile pentru această carte.

El spune: "Pentru mulți copii care suferă de dislexie, nu este vorba doar de faptul că literele dansează pe pagină. Poate fi vorba și de lipsa de concentrare și de atenție. În acest caz, cărțile audio pot fi de ajutor. Am lucrat din greu pentru a ne asigura că această carte audio este captivantă. Eu am scris o parte din muzică. Visul ar fi să transformăm cartea într-un film - deja mi-l imaginez."

Jamie este pasionat și de modul în care este prezentată cartea. El spune: "Nu sunt un expert în editare, dar sunt expert în dislexie, așa că am făcut câteva sugestii despre cum să prezentăm cartea astfel încât experiența de lectură să fie una pozitivă pentru toți copiii."

După cum v-ați putea aștepta, mâncarea este prezentă în carte și există câteva descrieri delicioase de terci, sandvișuri cu cârnați și chifle cu șuncă - cu sos roșu și brun combinate.

Jamie spune: "Este important pentru copii să încerce o mulțime de lucruri înainte de a afla la ce se pricep.Iar acest lucru este valabil pentru toți, inclusiv pentru cei care se luptă din punct de vedere academic.

El spune: "Profesorii sunt incredibili și ar trebui să fie sprijiniți mai mult pentru a-i ajuta pe copii. Totul începe la școală.Mesajul din carte este că există întotdeauna o cale. S-ar putea să nu fie așa cum crezi că va fi, dar continuă să încerci lucruri și vei găsi ceea ce funcționează pentru tine.Consider că 20-30% dintre copii ar putea avea probleme academice și nu este suficient să le spui "trimiteți-i la o școală artistică". Este atât de condescendent."

Și, în ciuda faptului că are destui bani pentru a se putea pensiona, aceasta nu este o opțiune pentru Jamie. El speră că vor exista cel puțin patru cărți pentru copii în această serie. El spune: "Întotdeauna am încercat să fiu util și am vrut cu adevărat să fac o diferență. Întotdeauna am avut sindromul impostorului și nu-mi vine să cred cum a decurs viața mea."

Alte stiri din Life style

Ultima oră