Premiera săptămânii. “Prețul gloriei”, o nebunie de comedie. Cum au furat doi hoți sicriul cu Charlie Chaplin, pentru răscumpărare

13 Dec 2015 | scris de Sebastian S. Eduard
Premiera săptămânii. “Prețul gloriei”, o nebunie de comedie. Cum au furat doi hoți sicriul cu Charlie Chaplin, pentru răscumpărare

Fiul și nepoata lui Charlie Chaplin, actori

În “Preţul gloriei” apare Eugène Chaplin, fiul lui Charlie Chaplin, în rolul unui îngrijitor de animale de la circ. Postura aceasta nu este departe de adevăr. În viaţa reală, Eugène Chaplin, acum în vârstă de  61 de ani, este fost manager de circ, actualmente producător de spectacole în acelaşi domeniu.

Dolores Chaplin, una din multele nepoate ale lui Charlie Chaplin, acum în vârstă de 39 de ani, este actriţă. În „Preţul gloriei” ea joacă rolul fiicei marelui comediant. În 2002, Dolores şi-a jucat propriul rol în filmul “Rue des plaisirs”, în regia lui Patrice Leconte. În 2007 a apărut în „The Counterfeiters / Die Falscher”, o dramă de război care a câştigat Oscar-ul pentru Cel mai bun film străin din partea Austriei.

Charlot, pe numele complet Charles Spencer “Charlie” Chaplin (1889-1977), a fost căsătorit de patru ori, are 6 fii şi 5 fiice. Ultima soţie a fost Oona O’Neill, cea care a şi fost contactată de profanatorii mormântului soţului său, la trei luni după înmormântare, în martie 1978.

Casa lui Chaplin devine The Modern Times Museum

Câteva scene din Preţul gloriei s-au filmat chiar în casa familiei Chaplin de la acea vreme (anul 1977), în Vevey, un mic orăşel de pe malul lacului Geneva, Elveţia. “A fost magic!”, povesteşte regizorul Xavier Beauvois. “Chaplin s-a mutat acolo pe la mijlocul anilor ‘50, şi a trăit acolo până la sfârşitul vieţii. De ani de zile se tot încearcă transformarea casei în muzeu. Din fericire pentru mine, au fost complicaţii care au întârziat proiectul până în ziua în care am ajuns noi să filmăm. Acolo, toate au rămas exact aşa cum erau atunci: biblioteca, pianul, dormitorul, totul”, a continuat regizorul francez.

Scenele din cimitir s-au filmat în locul original, “la douăzeci de metri de mormântul lui”, spune Beauvois. “De câteva ori chiar am avut senzaţia că sunt urmărit şi am fost tentat să mă întorc să mă uit în spate. Mormântul e foarte simplu. Scrie doar atât: Charlie Chaplin. Fără măcar un Sir trecut în faţă. Casa lui de asemenea era simplă. Imensă, dar fără a avea nimic ostentativ”.

“Mi-am dorit de mult să fac şi o comedie”, recunoaşte regizorul. “Eram conştient că e mai greu să faci publicul să râdă decât să plângă. Trebuie curaj şi trebuie să-ţi asum riscuri. Umor în filmele mele se găsea şi până acum, dar era un umor normal, care aparţinea personajelor, mai ales când situaţiile erau prea serioase, tocmai în scopul de a lua puţină distanţă faţă de acea seriozitate”.

Preţul gloriei (La rançon de la gloire / The Price of Fame) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Alte stiri din Film

Ultima oră