Incepe Festivalul Filmului European! Deschiderea se face cu filmul lui Andrei Cohn, “Acasă la tata”

06 Mai 2015
Incepe Festivalul Filmului European! Deschiderea se face cu filmul lui Andrei Cohn, “Acasă la tata”
Dintre toate cele nouasprezece editii de pana acum ale Festivalului Filmului European, cea care incepe joi, 7 mai, este cea mai bogata, prezentand cel mai mare numar de filme: 56.

Cea de a XIX-a editie se va desfasura in perioada 7-31 mai in Bucuresti si in patru orase din tara si va debuta cu o premiera: filmul romanesc Acasa la tata al regizorului Andrei Cohn (Bucuresti, Cinema Pro, joi, 7 mai, 19:30). In tara, Festivalul va calatori la Craiova, Iasi, Tirgu Mures si, in premiera, la Hunedoara.

Festivalul Filmului European a castigat, prin cele 19 editii, locul sau exceptional in constiinta cinefililor, definit de cateva particularitati: identitatea europeana, selectia comuna, diversitatea genurilor, componenta diplomatica personificata de cineastul roman numit ambasador onorific, altul la fiecare editie, replicile din alte orase. Chiar daca nu este un festival-concurs, este o competitie intre tari, in care fiecare ar dori ca propunerea sa sa fie mai apreciata, a declarat Liviu Jicman, vicepresedintele ICR.

Organizat de Institutul Cultural Roman, impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene, sub egida EUNIC Bucuresti, Festivalul Filmului European 2015 le aduce cinefililor 56 de filme din 26 de tari si 3 evenimente conexe dedicate iubitorilor de film si de animatie, amatori si profesionisti (ateliere de educatie cinematografica, de critica de film si de animatie), plus un concert cu proiectii interactive si multe surprize de Ziua Europei in curtea Institutului Francez. La toate manifestarile din cadrul festivalului accesul este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominala 0, care pot fi obtinute de la casele de bilete in ziua proiectiei. La Galele de deschidere si de inchidere accesul se face pe baza de invitatie. Detalii pe www.ffe.ro.

Totodata, actuala editie a festivalului aduce in premiera un eveniment paralel dedicat Republicii Moldova si Ucrainei. Astfel, pe 10 si pe 11 mai, Festivalul Filmului European va aduce publicului un numar de 7 filme din si despre Republica Moldova si Ucraina si un panel de discutii pe tema productiei si co-productiei de film, la care vor lua parte specialisti din Republica Moldova, Romania si Ucraina. Programul este posibil cu sprijinul EUNIC Global. Partener: Biroul Regional al Natiunilor Unite pentru Europa si CSI.

La Gala de deschidere a Festivalului, care va avea loc joi, 7 mai, la Cinema Pro, va fi proiectat filmul Acasa la tata (Romania, 2015) in prezenta regizorului Andrei Cohn si a echipei. Andrei Cohn a studiat pictura, are o experienta de peste douazeci de ani in publicitate si, anul acesta, a debutat in lungmetraj cu Acasa la tata.


Programul Festivalului contine un pachet consistent de film romanesc: debuturile in lungmetraj al Anei Lungu (Autoportretul unei fete cuminti, 2015) si cel al lui Andrei Cohn (Acasa la tata, 2015), filmele care au participat in editia din acest an a Festivalului International de la Berlin – Aferim! in regia lui Radu Jude (Ursul de Argint) si De ce eu? in regia lui Tudor Giurgiu, alte patru filme ale acestuia din urma, care este ambasadorul onorific al actualei editii, grupate intr-un medalion, precum si o selectie de scurtmetraje realizate de studentii UNATC.

 

Alte stiri din Film

Ultima oră