Supravieţuitoare a Holocaustului, ucisă şi incendiată în propria casă

27 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Supravieţuitoare a Holocaustului, ucisă şi incendiată în propria casă

O supraviețuitoare a Holocaustului, în vârstă de 85 de ani, a fost înjunghiată mortal și incendiată vineri seara în apartamentul său din Paris, într-o crimă suspectată a avea legătură cu antisemitismul, relatează independent.co.uk.

Mireille Knoll a fost găsită moartă în resturile arse din apartamentu său, depre care poliția crede că a fost incendiat după ce victima a fost atacată, a declarat o sursă judiciară.

Doi suspecți au fost reținuți, dar nu au fost încă puşi sub acuzare. Ancheta efectuată de Parchetul din Paris încearcă să stabilească dacă este o ucidere "motivată de o reală sau presupusă aderare la o religie", a mai spus sursa citată.

Poliția a anunţat că Mireille Knoll chemase anterior forţele de ordine și s-a plâns că un vecin a amenințat-o cu moartea.

Principalul rabin al Franței a descris moartea lui Mireille Knoll drept "o oroare". Liderii evrei au chemat la un marș în memoria ei. Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită în Israel, a declarat că teoria potrivit moartea dnei Knoll are legătură cu antisemitismul era plauzibilă.

"Aceasta ne amintește de partea fundamentală și permanentă a acestei bătălii" împotriva antisemitismului, a spus el, vorbind alături de premierul Benjamin Netanyahu după vizitarea Yad Vashem Holocaust Museum.

Copil fiind în Paris, Mireiile Knoll a reușit să scape de raziile antievreieşti de la începutul celui de-al doilea Război Mondial, a spus parlamentarul Meyer Habib. Mii de evrei au fost aduși pe Velodrome d'Hiver în 1942 și trimişi la lagărele naziste ale morţii.

Franța găzduiește cea mai mare populație evreiască din Europa de Vest, dar mulţi evrei din comunitatea cu 400.000 de persoane s-au plâns de creșterea infracțiunilor de ură antisemite.

În 2015, vandalii au profanat 250 de pietre funerare dintr-un cimitir evreiesc din estul Franței, la câteva zile după ce patru evrei au fost uciși într-un atac asupra unui magazin kosher din Paris.

Moartea dnei Knoll s-a produs la un an după uciderea lui Sarah Halimi-Attal, de 65 de ani, despre care procurorii cred că a fost un act antisemit.

"Oroarea crimei și violența călăilor sunt identice și reflectă negarea chipului uman", a declarat rabinul Haim Korsia într-un tweet.

foto: timesofisrael.com

Alte stiri din Externe

Ultima oră