Summit-ul bau-bau. Strângere de mână istorică între Donald Trump şi Kim Jong Un

12 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Summit-ul bau-bau. Strângere de mână istorică între Donald Trump şi Kim Jong Un Galerie foto (3)

UPDATE

Agenţiile internaţionale de presă anunţă, la unison, că în Singapore s-a înregistrat o strângere de mână istorică, prima dintre un preşedinte american în exerciţiu şi un lider nord-coreean, Donald Trump şi Kim Jong Un.

Această imagine simbolică şi mult timp de neimaginat, după decenii de tensiuni legate de ambiţiile nucleare ale Coreii de Nord, a marcat deschiderea unui summit cu o miză extrem de importantă pentru Asia şi lumea întreagă.

Statele Unite speră că acest summit va fi începutul unui proces de denuclearizare a peninsulei coreene și sunt dispuse să-i ofere liderului nord-coreean garanții de securitate mai mari decât cele din 2005, când americanii s-au angajat să nu atace Coreea de Nord cu arme nucleare sau convenționale.

UPDATE

Cei doi reprezentanţi a două lumi complet diferite, Lumea Liberă (Statele Unite) şi Lumea Izolată (Coreea de Nord) şi-au strâns mâna îndelung în faţa unui mare număr de steaguri ale celor două ţări inamice, într-un hotel de lux de pe insula Sentosa, la Singapore.

"Vom avea o relaţie formidabilă", a afirmat puţin timp după aceea Donald Trump, aşezat alături de omul forte de la Phenian, declarând-se convins că întâlnirea va fi un "succes imens".

"Încântat să vă întâlnesc, domnule preşedinte", a afirmat la rândul său liderul nord-coreean. "Vechile practici şi prejudecăţi au lucrat împotriva noastră, dar le-am depăşit pe toate şi astăzi suntem aici', a spus Kim Jong Un.

Totodată, Kim a declarat că întâlnirea este "un bun preludiu pentru pace", dar pentru moment nu există informaţii despre progrese semnificative în discuţiile bilaterale, comentează Reuters

De altfel, agenţia germană de presă DPA a remarcat faptul că liderul de la Phenian a evitat să răspundă unui număr de trei întrebări referitoare la denuclearizare, ignorându-i pe reporterii care puneau întrebările respective. El s-a îndreptat însă spre Donald Trump şi a spus că "mulţi vor crede că este un fel de fantezie, dintr-un film de science fiction", scrie agerpres.ro.

După gestul simbolic, cei doi, însoţiţi de traducători, au avut o discuţie privată, timp de circa 50 de minute.

Întrevederea a fost urmată de un prânz de lucru. Alături de Trump şi Kim, un total de 13 oficiali din Statele Unite şi Coreea de Nord participă la acest prânz de lucru, informează Reuters, preluată de agerpres.ro.

UPDATE

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că summitul istoric pe care l-a avut cu liderul nord-coreean Kim Jong Un a permis să fie înregistrat un "mare progres", relatează agenţia de presă France Presse.

"A fost într-adevăr o întrevedere fantastică" care s-a derulat "mai bine decât şi-ar fi putut imagina cineva", a declarat preşedintele SUA pentru presă la finalul dineului de lucru pe care l-a avut cu liderul nord-coreean. "Acum vom merge să semnăm", a adăugat Donald Trump, fără a preciza despre ce fel de tip de document este vorba.

UPDATE

La finalul întâlnirii de aproximativ cinci ore, preşedintele american şi liderul nord-coreean au semnat un document comun în care SUA se angajează să ofere ”garanţii de securitate” Coreei de Nord, iar Phenianul îşi ”reafirmă angajamentul ferm şi de nezdruncinat faţă de denuclearizarea completă a peninsulei coreene”. Trump a vorbit despre un ”document istoric, destul de cuprinzător”, în timp ce Kim Jong Un a susţinut că "lumea va asista la schimbări majore".

...............................................................

Iniţial, s-au atacat, inclusiv jignit de-a dreptul, legându-se de aspectul fizic al celuilalt. Pentru ca imediat să treacă la ameninţări serioase. La Casa Albă era un nou preşedinte, iar la Phenian acelaşi tip imprevizibil, îmbrăcat în costume maoiste şi având o coafură unică în ciudăţenia ei. Liderul singurei dinastii comuniste din lume, al celui mai izolat stat din lume. Restul lumii aştepta şi aşteaptă o veste despre eventuale şanse de potolire a pornirilor cu iz nuclear ale conducătorului de la Phenian, iar America pare a fi singura capabilă să mişte cu adevărat ceva în acest sens.

Neaşteptat, au venit şi veşti bune, despre un eventual summit americano-nord-coreean, o şansă istorică pentru pace. Însuşi summit-ul mult-aşteptat era catalogat peste tot drept "istoric". Pentru a la scurt timp după aparenta înţelegere între Phenian şi Washington pe marginea unui summit, Kim Jong Un a început să se enerveze şi să spună că el nu merge mai departe.

Şi, când totul părea pierdut, vin veşti din cele două părţi, potrivit cărora la 12 iunie va avea loc istoricul summit, în Singapore.

Kim Jong Un a fost salutat cu entuziasm de către ministrul de externe Vivian Balakrishnan în momentul sosirii, cu o aeronavă Air China, pe aeroportul din Singapore, duminică, la ora 14:45. Preşedintele nord-coreean în vârstă de 34 de ani, îmbrăcat în costum închis la culoare, de tip Mao, cu aceeaşi frizură inconfundabilă, a afişat un zâmbet larg.

Însuşi faptul că participă la un summit cu președintele american Donald Trump este deja un vis împlinit pentru Kim, comentează Deutsche Welle.

Trump, de asemenea, a aterizat cu voie bună în statul insular din Asia de Sud. La întrebarea reporterului, care a vrut să stie cum se simte, Trump a răspuns: "foarte bine!". Premisele ar fi, deci, bune.

La fel pare să gândească şi preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae In, în opinia căruia reuniunea dintre Kim şi Trump este "întâlnirea secolului".

Moon speră, de asemenea, că se poate ajunge la un acord semnificativ, atât în ceea ce priveşte denuclearizarea, cât și încetarea oficială a războiului coreean. Liderul sud-coreean a precizat însă că denuclearizarea este un proces de lungă durată, discuţiile Trump-Kim reprezentând un prim impuls în acest sens.

Cei doi se întâlnesc marţi dimineaţă în Hotelul Capella. Poate nu este chiar o întâmplare faptul că în imediata apropiere a locului de desfăşurare a reuniunii există un parc de distracţii cu un montagne russe ameţitor - o metaforă potrivită pentru interminabilul du-te-vino care a precedat summitul, comentează DW.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră