Kim Jong-un a trecut graniţa în Coreea de Sud. A venit cu tăiţei şi a şi glumit!

27 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Kim Jong-un a trecut graniţa în Coreea de Sud. A venit cu tăiţei şi a şi glumit!

Kim Jong-un a devenit primul lider nord-coreean care a ajuns în Coreea de Sud după ce a trecut linia de demarcatie militară care separă cele două ţări de la sfârşitul războiului în 1953, scrie BBC. Şi a făcut-o cât se poate de oficial, nu fraudulos şi riscându-şi viaţa, sub rafale de gloanţe, precum câţiva dintre conaţionalii săi care au îndrăznit să spere că vor putea trăi în libertate şi au fugit în Coreea de Sud.

Kim Jong-un a trecut oficial linia de demarcaţie pentru a participa la primul summit inter-coreean din 2007 încoace. 

Liderii celor două Corei, Kim Jong-un și Moon Jae-in, participă la o întâlnire vineri dimineaţă în zona demilitarizată de la frontiera celor două ţări. 

Negocierile ar putea pregăti terenul pentru abandonarea programului nuclear de către Coreea de Nord și pentru o întâlnire între liderul nord-coreean și Donald Trump. 

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, l-a întâmpinat pe liderul nord-coreean chiar la graniţă iar cei doi şi-au strâns mâna de ambele părţi ale graniţei, într-un moment încărcat de semnificaţii.

Liderul nord-coreean l-a invitat apoi, spre surprinderea tuturor, pe Moon de cealaltă parte a liniei de demarcaţie, în Coreea de Nord, pentru ca apoi cei doi să se întoarcă pe partea Coreei de Sud.

Cei doi lideri au fost întâmpinaţi în Coreea de Sud de o gardă de onoare în costume tradiţionale. Liderii au mers apoi la Casa Păcii în Panmunjom, o clădire în zona demilitarizată dintre cele două ţări.

„Acum începe o nouă istorie – o eră a păcii”, se arată în mesajul scris de Kim în cartea de oaspeţi de la Casa Păcii.

De asemenea, Kim a glumit făcând referire la faptul că a adus faimoşii tăiţei reci nord-coreeni la întâlnire: „Sper că vă veţi bucura de tăiţeii pe care i-am adus”.

Kim a declarat că îşi doreşte discuţii „sincere” despre problemele actuale şi că speră că summit-ul va avea un „deznodământ bun”.

„Sper să scriem un nou capitol despre noi, este un punct de începere. Vom face un nou început. A durat 11 ani pentru ca acest moment istoric să se întâmple. Mergând aici, m-am întrebat de ce a durat atât de mult”, a declarat el.

„În timpul întâlnirii de astăzi, sper că nu ne vom întoarce la început şi că vom implementa ce am discutat de data aceasta. Sper că ne vom ridica aşteptărilor pe care ceilalţi le au de la noi şi sper că vor exista acorduri care să îndeplinească acele aşteptări”, a adăugat Kim.

Au urmat apoi declaraţiile liderului sud-coreean.

„Sper că toată lumea este atentă la primăvara care se întinde peste Peninsula Coreeană. Este o mare responsabilitate pe umerii noştri. Oamenii din întreaga lume au speranţe mari. Vizita dumneavoastră face linia de demarcaţie un simbol al păcii, nu al diviziunii. Dialogul nostru şi discuţiile de astăzi vor fi foarte sincere. În sfârşit putem avea dialogul pe care nu l-am avut în ultima decadă”, a declarat el.

Principalul subiect al discuţiilor va fi programul nuclear controversat al Coreei de Nord. Seul a avertizat că va fi dificil să se ajungă la un acord privind dezarmarea nucleară a Nordului.

Întâlnirea, cea de-a treia de acest tip după summit-urile din 2000 şi 2007, este rezultatul unor relaţii îmbunătăţite dintre cele două Corei din ultimele luni.

IMAGINI DE LA ÎNTÂLNIRE ŞI O ÎNTREGISTRARE VIDEO; AICI

UPDATE

Cele două Corei vor încerca în acest an să pună permanent capăt războiului, conform comunicatului comun publicat vineri la finalul unui summit istoric, la 65 de ani după conflictul care s-a încheiat cu un armistiţiu, şi nu cu un tratat de pace.

Coreea de Sud şi Coreea de Nord vor încerca să se întâlnească cu SUA şi posibil şi cu China - ambele semnatare ale armistiţiului - "pentru a declara sfârşitul războiului şi pentru a stabili un regim de pace permanent şi solid", se arată în textul declaraţiei comune.

Cele două Corei au anunţat de asemenea că liderul de la Seul, Moon Jae In, va efectua în acest an o vizită la Phenian.

În plus, cele două state au anunţat că vor organiza în august o nouă reuniune a unor familii separate în urma războiului de acum 65 de ani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră