La Chişinău, protest pentru recuperarea miliardului din „furtul secolului” şi faţă de actuala guvernare

04 Mai 2015
La Chişinău, protest pentru recuperarea miliardului din „furtul secolului” şi faţă de actuala guvernare
Duminică, la Chişinău, zeci de mii de moldoveni au umplut Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a protesta faţă de actuala guvernare, cerând recuperarea miliardului de dolari din „Furtul Secolului”, scriu jurnal.md şi Le Monde.
Cifrele însă diferă, jurnal.md vorbind despre aproximativ 50 de mii, Le Monde, despre zece mii.
Le Monde scrie că protestatarii erau nemulţumiţi de dispariţia unui miliard de dolari din conturile a trei bănci din „cea mai săracă ţară a Europei”.
La începutul lui aprilie, Banca Centrală a Moldovei a descoperit că trei bănci, reprezentând o treime din activele bancare ale ţării, au acordat credite în valoare totală de un miliard de dolari (890 de milioane de euro), adică 15% din PIB.
Protestatarii au aprobat o rezoluţie în care au înaintat mai multe revendicări: ”Cerem publicarea imediată a investigaţiei companiei Kroll care a identificat actorii furtului sistemului bancar, numit "Furtul secolului". Cerem demiterea conducătorilor de la instituţiile care au admis Furtul Secolului. Cerem condamnarea vinovaţilor şi recuperea banilor furaţi. Cerem neadmiterea declarării acestor miliarde furate drept datorie de stat. Cerem stoparea propagandei partinice", se sccrie în textul rezoluţiei, potrivit sursei citate.
Manifestanţii au scandat „Miliardul înapoi!”, "Demisia", "Jos Guvernul, Jos Parlamentul"! (M.C)

Alte stiri din Externe

Ultima oră