Primul lider european care se căsătorește cu o persoană de același sex

15 Mai 2015
Primul lider european care se căsătorește cu o persoană de același sex
Xavier Bettel, premierul Luxemburgului devine, vineri, primul lider european în exerciţiu şi al doilea din lume, care se va căsători cu o persoană de acelaşi sex.

Bettel (foto, în dreapta), în vârstă de 42 de ani, şi partenerul său civil Gauthier Destenay se numără printre primii bărbaţi homosexuali care îşi vor exercita dreptul de a se căsători de când Marele Ducat a devenit, în ianuarie, ultima ţară UE care a aprobat căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Cotidianul Luxemburger Wort relatează că ceremonia civilă nu va fi fastuoasă, fiind invitați numai membrii familiei și câțiva prieteni apropiați. Xavier Bettel s-a născut la 3 martie 1973. În cadrul unui interviu acordat în 2011, a precizat că bunicii săi s-au născut în patru țări diferite: Rusia, Polonia, Franța și Luxemburg.

Mama sa, Aniela Bettel, este nepoata lui Sergei Rachmaninoff. A fost stewardesa și model, perioadă în care și-a cunoscut viitorul soț. După căsătorie, s-a mutat în Luxemburg. Avocat de profesie, Bettel a devenit, în 1999, cel mai tânăr parlamentar din țara sa, la vârsta de 26 de ani, iar la 38 de ani a fost ales primar al orașului Luxemburg. A recunoscut că este homosexual în 2008, iar în 2012 și-a înregistrat oficial parteneriatul civil cu Gauthier Destenay.

În urmă cu cinci ani, Johanna Sigurdardottir, premierul Islandei la vremea respectivă, a devenit primul lider din lume care s-a căsătorit cu o persoană de acelaşi sex. (M.M.)

Alte stiri din Externe

Ultima oră