ONU cere evacuarea de urgenţă a 17.000 de refugiaţi din insula Lesbos, din cauza condiţiilor mizere

06 Sep 2015
ONU cere evacuarea de urgenţă a 17.000 de refugiaţi din insula Lesbos, din cauza condiţiilor mizere
Comisariatul ONU pentru refugiaţi cere evacuarea de urgenţă a mii de refugiaţi, blocaţi insula grecească Lesbos. Peste 17.000 de refugiaţi trăiesc în condiţii dure pe şi în jurul celui mai important port de pe insulă, Mytilini, aşteptând ca autorităţile greceşti să le elibereze permise în baza cărora se pot îmbarca către Atena şi de acolo spre nordul Europei, scrie telegraph.co.uk.

Răspunsul autorităţilor greceşti în această situaţie a fost total inadecvat. În Mytilini există doar un mic oficiu care care se ocupă de refugiaţi, amenajat într-un container situat pe un terminal pentru feriboturi. 

Se formează cozi în fiecare zi, dar nu există un program de funcţionare regulat iar cererile sunt procesate de doar doi ofiţeri de poliţie. Ca urmare, unii refugiaţi sunt blocaţi pe insulă de peste două săptămâni, dormind în condiţii improprii sau în corturi care împânzesc toată zona portului, o plajă din apropiere şi un parc de pini.

Câinii vagabonzi se plimbă peste tot în căutare de hrană, copiii merg prin bălţi de urină şi gunoaie - scutece murdare, sticle de plastic, resturi alimentare și coji de banane .

Mulţi dintre adulţi dorm direct pe beton, fără a avea vreo pătură pe care să se întindă. Şi copiii mici dorm, de asemenea, pe pământ, neavând pături sau saci de dormit. 

Oamenii se spală cu apă adusă de la două pompe defecte din port, scenele reamintind de campusurile de refugiaţi din Africa şi Asia. Nu există toalete, iar mirosul acru, de transpiraţie este omniprezent.

“Cerem evacuarea urgentă a refugiaţilor de pe insula Lesbos pentru a mai slăbi presiunea”, a declarat  Alessandra Morelli, reprezentantul UNHCR pe insulă. Astfel, refugiaţilor li se va permite să se îmbarce pe feriboturi fără a mai avea nevoie de permise de călătorie, ei putând fi înregistraţi la sosirea în portul Pireu. Fără aceste permise, refugiaţii nu pot părăsi insula şi nici măcar nu se pot caza la vreun hotel local.

“Situaţia riscă să scape de sub control, Cu cât refugiaţii stau mai mult, cu atât situaţia va deveni intolerabilă pentru locuitorii insulei", a spus un oficial al comisariatului ONU. Sâmbătă au avut loc ciocniri între refugiaţii furioşi şi poliţiştii grecii, fiind al doilea incident de acest gen în ultimele două zile.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră