Noviciok, agentul neurotoxic folosit pentru otrăvirea spionului Skripal, folosit şi în cazul de la Amesbury

05 Iul 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Noviciok, agentul neurotoxic folosit pentru otrăvirea spionului Skripal, folosit şi în cazul de la Amesbury Galerie foto (2)

Scotland Yard a anunţat miercuri seară că persoanele descoperite la 30 iunie la Amesbury, inconştiente şi în stare critică, după expunerea la un agent neurotoxic, au fost otrăvite cu agentul Noviciok. Este vorba despre acelaşi agent neurotoxic folosit în atacul asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, la Salisbury, nu departe de Amesbury.

Cei doi, un bărbat şi o femeie, au fost expuşi la Noviciok, a declarat şeful departamentului antiterorist al Scotland Yard, Neil Basu.

"După ce am examinat eşantioane, pot confirma că bărbatul şi femeia au fost expuşi la efectele agentului neurotoxic Noviciok. Acesta a fost identificat drept aceeaşi substanţă cu care au fost otrăviţi Serghei şi Iulia Skripal", a mai spus acesta.

Victimele incidentului care a avut loc la Amesbury, în Regatul Unit, sunt doi locuitori ai oraşului, cetăţeni britanici, a precizat Paul Mills, adjunctul şefului poliţiei comitatului Witshire. Este vorba despre un bărbat de 45 de ani şi o femeie de 44 de ani. BBC News scrie că ar fi vorba despre Charlie Rowley şi Dawn Sturgess, care au fost găsiţi inconştienţi într-o locuinţă din Amesbury, sâmbătă.

Anchetatorii încearcă să afle dacă agentul Noviciok ar fi putut fi pregătit în Queen Elizabeth Gardens din Salisbury, iar cuplul din Amesbury să fi intrat în contact cu un reziduu al acestuia, scrie BBC News.

Iniţial, s-a crezut că a fost vorba despre absorbţie de heroină sau cocaină, dar testele efectuate au arătat că nu este vorba despre asta. 

Amesbury este la 11 kilometri de Salisbury, unde, în martie, fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, s-au îmbolnăvit grav după ce au fost otrăviți cu o substanță neurotoxică, care s-a dovedit a fi Noviciok.

La 4 martie, fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi în stare de inconştienţă în apropierea unui centru comercial din Salisbury. La o săptămână după aceasta, premierul britanic Theresa May a acuzat Rusia că s-ar fi aflat în spatele otrăvirii celor doi. Un număr de 23 de diplomaţi ruşi au fost atunci expulzaţi din Marea Britanie.

Rusia dezminţit tot timpul afirmaţiile Londrei.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră