Cum reușesc cei din ISIS să se conecteze la Internet? Cine îi ajută pe teroriști?

14 Dec 2015 | scris de Marina Constantinoiu
Cum reușesc cei din ISIS să se conecteze la Internet? Cine îi ajută pe teroriști?


Potrivit unei anchete jurnalistice realizate de săptămânalul german Der Spiegel, gruparea jihadistă Statul Islamic ar avea legătură la Internet grație unor conexiuni prin satelit. Tehnologia este dezvoltată de mai multe companii europene.
Jurnaliștii de la Der Spiegel au stat de vorbă cu doi activiști sirieni care explică faptul că ISIS utilizează conexiuni prin satelit cu viteze foarte mari. Pentru asta e nevoie de modemuri, antene mici de emisie-recepție de date, iar toate aceste materiale le au la dispoziție în bazarul din orașul turc Hatay, din apropierea frontierei siriene.
Atât pentru rebelii sirieni, cât și pentru activiști, aceasta este o metodă de a organiza rezistența față de Bashar al-Assad, președintele Siriei.
Mii de accesări ale Internetului prin satelit au loc în regiune, afacerea a înflorit în ultimii ani, în detrimentul conexiunilor prin cablu. Tot ce trebuie este o antenă de satelit cu emisie și recepție și un modem. Rezultatul este un acces la Internet cu viteză mare de download și upload.
Accesarea Internetului prin satelit este ușoară, dar nu ieftină. Echipamentul necesar costă în jur de 500 de dolari în Siria acum, dar urmează și costurile serviciilor oferite de providerii de Internet, care sunt de circa 500 de dolari pentru șase luni.
Oameni de legătură de-ai ISIS cumpără acest echipament, apoi îl furnizează liderilor jihadiști.
În anumite zone aflate sub controlul ISIS, cum ar fi Deir Ezzor sau Raqqa, fief-ul ISIS, ”antenele parabolice sunt omniprezente”, mai ales pe acoperișurile ”centrelor media” sau celor ale caselor membrilor miliției teroriste. Antene fără de care ISIS ar fi ruptă de lume.
Vânzătorii turci au fiecare câte 2.500 de clienți în Siria.
Cei de la Spiegel au încercat să afle care sunt companiile care vând acest material și posedă acei sateliți. Și citează trei: grupul francez Eutelsat, britanicii de la Avanti Communications și SES, din Luxemburg.
Dar pot aceste trei grupuri să știe realmente cum și de către cine sunt utilizate faimoasele conexiuni prin satelit? Ei bine, Der Spiegel spune că da, chiar dacă aceștia nu își comercializează direct echipamentele în Siria.
”Operatorii prin satelit și distribuitorii lor cunosc în general amplasamentele echipamentelor pe care le furnizează. Când își instalează cheile și configurează accesul la Internet, clienții lor trebuie să furnizeze coordonatele GPS. Dacă informația furnizată nu este bună, conexiunea nu funcționează sau funcționează prost”, scriu jurnaliștii de la Der Spiegel, care furnizează și o hartă detaliată a conexiunilor prin satelit pe care le-au putut repera. Cel puțin 40 provin din orașe controlate de ISIS”, potrivit Der Spiegel.
Contactate de jurnaliștii de la 20minutes.fr și de la Der Spiegel au contactat Eutelsat și SES, dar acestea dau asigurări că nu furnizează servicii în Siria, nici nu au contacte cu clienți de acolo. Eutelsat afirmă chiar că ar refuza să activeze un terminal în Siria.
Dar compania franceză a mai declarat pentru Der Spiegel că totuși conexiunile neregulamentare nu pot fi închise, căci terminalele pentru satelit sunt mici și foarte mobile. Der Spiegel insistă: un singur click este suficient pentru a dezactiva o conexiune.
Rămâne o singură întrebare: de ce sunt menținute astfel de conexiuni? Dincolo de aspectul pur economic, revista emite o ipoteză: că operatorii lucrează cu serviciile secrete europene pentru a supraveghea comunicațiile grupării teroriste.

Alte stiri din Externe

Ultima oră