George Soros avertizează că se apropie al treilea război mondial

20 Mai 2015
George Soros avertizează că se apropie al treilea război mondial
Investitorul miliardar George Soros a declarat că este îngrijorat în legătură cu posibilitatea izbucnirii unui nou Război Mondial, conform site-ului Market Watch.
"Multe depind de sănătatea economiei chineze", a declarat Soros în cadrul unei Conferinţe Bretton Woods organizată la Banca Mondială.

Dacă eforturile Chinei de a trece la o economie bazată pe cererea internă de la una bazată pe exporturi, întâmpină probleme, atunci există o “probabilitate” ca liderii chinezi să stimuleze un conflict extern pentru a-şi menţine ţara unită şi a-şi păstra puterea.

“Dacă există un conflict între China şi un aliat militar al Statelor Unite, precum Japonia, atunci nu ar fi exagerat să spunem că ne aflăm la marginea unui al Treilea Război Mondial”, a declarat Soros.

Cheltuielile militare sunt în continuă creştere în Rusia şi China, a atras miliardarul atenţia.

Pentru a se evita acest scenariu, Soros a făcut apel Statelor Unite să facă “o concesie majoră” şi să permită monedei chineze să se alăture coşului valutar al Fondului Monetar Internaţional. Dar, permiţând acest lucru, yuan-ul chinez ar putea deveni un potenţial rival pentru poziţia dolarului american ca o rezervă valutară globală.

În schimb, în opinia lui Soros, China ar trebui să facă la rândul său unele concesii similare majore pentru a-şi reforma economia – de exemplu, să accepte statul de drept.

“Fără un acord, există un pericol real ca Beijing-ul să se alieze cu Rusia din punct de vedere politic şi militar, şi atunci ameninţarea unui al Treilea Război Mondial devine reală. Aşadar se merită încercat”, a adăugat Soros. (M.C)


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră