Atacatorii de la Barcelona, recrutaţi de un imam

20 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Atacatorii de la Barcelona, recrutaţi de un imam

Un ofițer de poliție din Spania a declarat că forța de radicalizare din spatele tinerilor care au comis atacul din Barcelona și au pregătit celălalt atac din Cambrils este un imam, a cărui casă a fost percheziționată şi despre care se crede că a murit în explozia de la Alcanar, legată de atacuri.

Locuința imamului Abdelbaki Es Satty a fost percheziționată vineri seara, ofițeri căutând, printre dovezi, probe ADN care să-l lege de o clădire din orașul Alcanar, considerată a fi locul unde a fost pregătit atacul terorist de pe La Rambla, relatează The Telegraph.

Sub protecţia anominatului, ofițerul a dezvăluit detalii despre suspiciunile legate de imam. Funcționarii din fosta moschee a lui Es Satty din orașul Ripoll, nordul țării, pe care imamul a părăsit-o brusc în iunie, au denunțat atacurile din Barcelona și Cambrils.

Conform liderului moscheii, Ali Yassine, Es Satty i-a spus că vrea să se întoarcă în Maroc pentru trei luni și nu l-a mai văzut de atunci. Oficialul de poliție a mai spus că se crede că Es Satty a murit în explozia de miercuri din Alcanar, la sud de Barcelona.

Poliția a pus duminică zeci de obstacole în nord-estul Spaniei, sperând să-l prindă astfel pe unul dintre suspecţii fugari din celula extremistă islamică, care a pus pus la cale cele două atacuri din Barcelona şi Cambrils. Poliția nu a identificat până acum, în mod oficial, fugarul, relatează Associated Press.

În timp ce poliția a identificat cei 12 membri ai celulei, trei persoane au rămas necunoscute: despre două se crede că au fost ucise când casa din Alcanar care a explodat miercuri și un presupus fugar, a declarat duminică un oficial al poliției catalane, Josep Lluis Trapero. El a refuzat să confirme dacă Younes Abouyaaquoub, un marocan în vârstă de 22 de ani, este cel dat în urmărire generală și şoferul suspect al camionetei care a intrat joi în pietonii de pe La Rambla. 

Trapero a confirmat însă că imamul Es Satty face obiectul unei anchete, dar a precizat că poliția nu are dovezi solide despre responsabilitatea acestuia pentru radicalizarea tinerilor din celulă.

Un alt ofițer de poliție a confirmat că trei camionete legate de investigație au fost închiriate cu cartea de credit a lui Younes Abouyaaquoub: cea folosită în masacrul La Rambla, o alta găsită în orașul Ripoll, din nord-estul țării, unde trăiau toți suspecții atacurilor principale și o a treia găsită în Vic, pe drumul dintre cele două.

Poliția crede că membrii celulelor plănuiseră să umple furgonetele cu explozivi și să creeze un atac masiv în capitala catalană. Trapero a confirmat că mai mult de 100 de butelii s-au găsit în casa Alcanar care a explodat, precum și ingrediente ale explozivului TATP, folosit de grupul ISIS în atacurile de la Paris și Bruxelles.

"Teza noastră este că grupul a planificat unul sau mai multe atacuri cu explozivi în orașul Barcelona", a spus el. Acest complot a fost împiedicat, totuși, când casa din Alcanar a explodat miercuri noaptea.

Șase persoane au fost arestate în Spania, Marea Britanie și Germania au fost acuzate de legături cu grupul islamist și cu îndoctrinarea și radicalizarea potențialilor membri, a declarat miercuri ministerul de Interne al Spaniei.

De când Spania a ridicat alerta de securitate la nivelul 4, al doilea cel mai înalt, în iunie 2015, poliția spaniolă a arestat 178 de persoane acuzate de legături cu militanții islamistă, potrivit Reuters.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră