Sculpturi de la cancelaria lui Hitler, dispărute din 1989, găsite într-un hangar

21 Mai 2015
Sculpturi de la cancelaria lui Hitler, dispărute din 1989, găsite într-un hangar
Sculpturi monumentale, care ar fi trebuit să orneze cancelaria lui Adolf Hitler, au fost regăsite după ce li se pierduse urma din 1989, a anunțat poliția germană, citată de presa locală. Operele, din bronz și din granit, sunt semnate de Joseph Thorak și Arno Breker, doi dintre artiștii favoriți ai Fuhrer-ului. Ele se aflau în centrul unei anchete mai vechi, care miercuri a fost motivul a peste zece percheziții în diferite landuri germane, a precizat poliția într-un comunicat.

Cu această ocazie, poliția a identificat opt suspecți, cu vârste între 64 și 79 de ani, susceptibili de a fi în posesia operelor sau de a fi negociat vânzarea acestora, potrivit comunicatului.

Aceste sculpturi și bazoreliefuri au fost inițial executate în contul Celui de-al Treilea Reich, pentru ceea ce ar fi trebuit să fie noua cancelarie de la Berlin, au subliniat anchetatorii, potrivit cărora după război, operele de artă s-au aflat în incinta unei cazărmi la Eberswalde, la circa 30 de kilometri nord-est de Berlin, în Germania de Est.

Potrivit cotidianului popular Bild, operele găsite sunt caii monumentali sculptați de Joseph Thorak, care, după război, au fost instalate în jurul terenului de sport al cazărmii Eberswalde, utilizată de Armata sovietică. Acești cai au fost găsiți într-un hangar la Bad Durkheim, în sud-vestul Germaniei.

Operele au dispărut în mod inexplicabil din 1989 până acum, potrivit poliției.

Potrivit Bild, viitorul acestor sculpturi este incert astăzi, pentru că trebuie neapărat identificat proprietarul lor legitim. ”Deși istoricii de artă pornesc de la principiul că acestea aparțin Republicii Federale Germane, ca stat care a succedat Celui de-al Treilea Reich și Republicii Democrate Germane, moștenitorii lui Joseph Thorak ar putea pretinde recuperarea lor”, scrie Bild. (I.D)


 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră