Mii de dolari zilnic pe Internet, produse de site-uri pro-Trump apărute precum ciupercile într-un oraș din Macedonia!

09 Noi 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Mii de dolari zilnic pe Internet, produse de site-uri pro-Trump apărute precum ciupercile într-un oraș din Macedonia!


Cum au procedat? Pur și simplu, la Veles au fost înregistrate 100 de site-uri pro-Trump, de genul USADailyPolitics.com sau DonaldTrumpNews.com.
Potrivit anchetei realizate de BuzzFeed, toate aceste site-uri sunt create și gestionate de adolescenți din acest oraș. Câți bani au produs? Ei bine, până la 3.000 de dolari pe zi, grație publicității online!
Veles are 44.000 de locuitori, situat în centrul Macedoniei, un fost oraș industrial ajuns ruină.
Site-ul american examiner.com (care și-a încetat activitatea la 10 iulie) este primul care și-a dat seama ce se petrece. Punctul de pornire? În aprilie 2016, un jurnalist a încercat să dea de urma unei știri false pe Net. Aceasta vorbea despre mașini de vot electronic, din statul Wisconsin, care erau programate să-l privilegieze pe candidatul republican Ted Cruz.
Jurnalistul a dat o comandă de căutare WhoIs – un serviciu care permite obținerea de informații legale de la un portal web – pe site-urile care propagau această intoxicare. El a descoperit că șase nume de domeniu (printre care usanewsflash.com, 365usanews.com, usapoliticsonline.com, nu au nimic american în afară de nume.
Au fost înregistrate în Macedonia. Mai exact la Veles. De ce?
Într-un articol publicat miercuri, cotidianul The Guardian a dat de urma creatorului. Se prezintă sub un nume de împrumut: Alex. Pretinde că a fost primul locuitor din Veles care a avut ideea unui site de informații care să-l glorifice pe Donald Trump.
”Suntem un site independent care are ca scop influențarea politicii americane. Compatrioții mei din Veles au văzut ceaa ce făceam și au copiat conceptul meu, Dar ei nu o fac decât pentru a câștiga bani din publicitate”, declară Alex.
Pentru că un site care să-l laude pe Trump promitea o audiență puternică. The Guardian a identificat 150 de nume de domeniu despre actualitatea politică americană înregistrate la Veles. Unele sunt inactive, nu trimit către vreun alt site.
Pentru a încasa bani din publicitate, aceste site-uri trebuie să facă audiență mare. Sunt gândite, prin urmare, ca niște mașini de obținut click-uri. Titlurile sunt bombastice, de genul:”ALERTĂ: Trump a avut confirmarea că va câștiga TOATE alegerile”, ”Ce e ascuns în cracul drept al pantalonilor lui Hillary Clinton o va costa la prezidențiale”.
O agenție locală, Meta, a putut lua legătura cu un anume Miron Brezev, care este la originea unuia dintre aceste site-uri și a povestit culisele:”Uneori scriu eu, uneori traduc bucăți de texte pe care le găsesc pe alte site-uri Internet. Public doar actualități, nimic altceva. Scriu în principal despre Donald Trump pentru că se pare că oamenii asta caută cel mai mult, dar mai scriu și despre alte subiecte. Știu că tot ceea ce e publicat pe site nu este adevărat, dar acesta este și cazul multor site-uri macedonene”.
Miron Brezev se prezintă drept un fost profesor de limbă engleză. Alți creatori de site-uri care au fost chestionați de agenția locală Meta au preferat să nu răspundă la întrebări.
Business-ul a depășit, evident, granițele orășelului Veles. The Guardian dă un alt exemplu. În San Francisco, în SUA, două persoane au lansat site-ul Liberty Writers News.

captura
În doi oameni, fac un venit lunar de 10.000-40.000 de dolari din publicarea de articole pro-Trump scrise în 15-30 de minute bucata.
Secretul celor doi? Nu a fost nevoie de vreo diplomă de jurnalism, ci doar de foarte bune cunoștințe de gestionare a traficului pe rețelele de socializare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră