ISIS a rămas fără purtător de cuvânt. Luptele din Alep i-au venit de hac

30 Aug 2016 | scris de Marina Constantinoiu
ISIS a rămas fără purtător de cuvânt. Luptele din Alep i-au venit de hac

Purtătorul de cuvânt al grupării jihadiste Stat Islamic (SI), Abu Muhammad al-Adnani, unul dintre responsabilii cei mai vechi ai organizației, a fost ucis în Siria, la Alep, a anunțat marți agenția de propagandă Amaq a SI, preluat de agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit Amaq, Al-Adnani a fost ucis "în timp ce supraveghea operațiunile pentru respingerea campaniilor militare împotriva Alep", fără a se preciza data morții sale.

Abu Muhammad al-Adnani s-a remarcat cerând susținătorilor Stat Islamic să treacă la acțiune în țara lor de origine utilizând orice armă disponibilă — cuțit, piatră sau vehicul — împotriva cetățenilor țărilor membre ale coaliției antijihadiste, un apel care a inspirat atacuri în special în Europa, notează France Presse.

Autorul atacului mortal asupra unui polițist francez și a soției sale la locuința lor din Paris l-a menționat pe Al-Adnani într-o înregistrare video, precizează Reuters.

Provincia Alep și orașul cu același nume sunt teatrul unor lupte violente între diferiți actori angrenați în războiul din Siria — regimul sprijinit de Rusia, rebeli, alianța kurdo-arabă a Forțelor democratice siriene, jihadiști ai Stat Islamic, coaliția internațională anti-jihadistă condusă de SUA și, de curând, forțele turce, notează France Presse.

Al-Adnani este un sirian din Idlib, care a jurat credință Al-Qaida cu peste un deceniu în urmă și s-a aflat în detenția forțelor americane în Irak, potrivit Brookings Institution.

El a fost principala voce de propagandă a grupării Stat Islamic, după ce a anunțat în iunie 2014 constituirea așa-zisului Califat în care erau incluse teritorii din Irak și Siria.

Alte stiri din Externe

Ultima oră