Artista Sylvia Plachy, unul dintre cei mai apreciați fotografi ai lumii, expune la Photo Romania Festival

21 Mai 2015
Artista Sylvia Plachy, unul dintre cei mai apreciați fotografi ai lumii, expune la Photo Romania Festival
Expoziția „Waiting patiently” a artistei americane de origine maghiară Sylvia Plachy va fi vernisată vineri, 22 mai, începând cu ora 17:00, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Sylvia Plachy expune pentru prima dată în România și este unul dintre cei mai importanți invitați ai celei de-a cincea ediții Photo Romania Festival, care se desfășoară la Cluj, între 15 și 24 mai.

La eveniment vor fi prezenți fotografi din toată lumea, membri de marcă ai comunității maghiare din Transilvania și reprezentanți ai Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca. În aceeași seară, de la 18:30, la Casa Photo Romania (Piața Ștefan cel Mare, nr. 18), Sylvia Plachy va susține o conferință în care va vorbi despre viața ei și cariera sa în fotografie.

Sylvia Plachy s-a născut la Budapesta, în 1943. A emigrat în Austria în 1956, în timpul Revoluției ungare, iar doi ani mai târziu s-a stabilit New Jersey împreună cu familia sa. Trăiește și lucrează la New York. În al doilea Război Mondial, mama ei trăise ascunzându-se de naziști, din cauza originilor sale evreiești. Este mama actorului american Adrien Brody, născut în 1973, la New York și celebru pentru publicul larg din producții ca Pianistul sau The Grand Budapest Hotel, ambele distinse cu mai multe premii Oscar.

Sylvia Plachy este artist fotograf din 1965. A muncit timp de 30 de ani ca fotojurnalist la „Village Voice”, iar fotografiile ei apărute în cadrul publicației (o fotografie fără legendă foto, o dată pe săptămână) au fost incluse în prima ei carte - Unguided Tour (1990), care i-a adus premiul ICP Infinity. Sylvia a colaborat, ca freelancer, cu publicații precum „New York Times”, „Granta”, „Grand Street”, „Art Forum”, „Vogue”, „Conde Nast Traveler” sau „Fortune”.

Cartea ei, Self Portrait with Cows Going Home, o istorie a Europei de Est din perspectivă personală, a fost distinsă cu Golden Light Award în 2004.
 

Alte stiri din Expozitii

Ultima oră