#StrîmbaluiDodel ia atitudine: “Asistăm la un asasinat în masă al limbii romȃne!”

21 Ian 2016 | scris de Luiza Moldovan
#StrîmbaluiDodel ia atitudine: “Asistăm la un asasinat în masă al limbii romȃne!”
Ȋngrijorate că orele de romȃnă ar putea fi reduse din noul program-cadru al Ministerului Educaţiei, #SînzianaBuruiană, #StrîmbaluiDodel şi #DanielaCrudu s-au decis să ia atitudine: 
 
“Nu! Nu accept aşa ceva! Orele de romȃnă nu trebuie reduse!”, a strigat cu disperare #StrîmbaluiDodel, care spune că nu se lasă! 
 
“Militez pentru introducerea gramaticii în şcoli! Asistăm la un asasinat în masă al limbii romȃne! Pe unde mă duc în Dorobanţi, o prepoziţie pusă ca lumea, la acuzativ nu găseşti! La bistro, dacă te duci, te-ntreabă “decît atîta doriţi?”, că mi se face păru măciucă-n cap şi uită-te şi tu ce bine-mi stă păru! Dacă vreau să intru la solar, mă trezesc că sînt agresată lingvistic de un afiş pe care scrie “nu trînti-ţi uşa”! Nu mai pot să mai accept atîta crimă cu premeditare! #Limbaromȃnă trebuie studiată cu toate forţele în şcoală”.
 
La rîndul ei, #DanielaCrudu a adăugat, revoltată: “Aşa este! Noi, în lumea noastră, a televiziunii, avem toate instrumentele necesare pentru salvarea #limbiiromȃne. Eu am ajuns să confund modul imperativ al verbului “a fi” cu “modul conjunctiv, că nu mai ştiu care se scrie cu un “i” şi care cu doi, aşa de înnebunită de cap am ajuns! Pur şi simplu nu mai suport!”, aproape că a ţipat diva. 
 
“Păi eu, în declaraţia pe care am dat-o eu procurorilor în dosarul ăla în care sînt acuzată de prostituţie, păi am o romȃnă impecabilă, să mă scuzi! Eu nu umblu cu apostrofuri, pun “lî-ul” cum se cuvine la cuvînt, nu-l las aşa, chel! Eu, cînd scriu “am luat suma de 3 000 de euro”, nu scriu “am loat suma de 3 000 de euro”! Deci da? Că mă şi enervez acuma!”, a spus #StrîmbaluiDodel din nou. 
 
#MădălinaPamfile şi #DenisaBiţă, implicate şi ele în dosarul #“Prostituţiedelux”, s-au alăturat discuţiei noastre, cu aserţiuni pertinente pe temă. “Eu şi cînd mă prostituez pun cratima acolo unde trebuie, să ştii, eu nu uit un acuzativ dacă mă văd cu 3 000 de euro-n geantă! Nu, nu!”, a spus, glumeaţă, #MădălinaPamfile. 
 
 
La rîndul ei, Denisa Biţă a declarat: “Eu şi cînd dansez pe #tranquilla ştiu cum se scrie <ştii>, să ştii!”, a zis aceasta, stupefiată de direcţia în care a luat-o limba romȃnă. 
 
Ȋn concluzie, atît #StrîmbaluiDodel, cît şi #MădălinaPamfile, #DenisaBiţă, #DanielaCrudu, sau #SînzianaBuruiană militează pentru păstrarea orelor de limba romȃnă în noul program-cadru al #MinisteruluiEducaţiei. 
 
Să sperăm că autorităţile competente vor renunţa la această idee creaţă şi nu vor introduce, în loc, discipline inutile, pentru care nici măcar nu există specialişti. 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră