Pîrîciosul de Iuda & pîrîcioşii de Florică, Pescariu et. Co.

07 Sep 2015 | scris de Sebastian S. Eduard
Pîrîciosul de Iuda & pîrîcioşii de Florică, Pescariu et. Co.
 Iuda, cînd l-a trădat pe Hristos a avut remuşcări. A înţeles ce-a făcut şi şi-a pus capăt zilelor. “Asta”, cum s-ar spune acum pe feizbuc, “înseamnă să fii mafiot”. Adică să-nţelegi ce groaznică faptă ai făcut, să-l vinzi pe Ȋnsuşi Dumnezeu, cu un pupic nevinovat şi pe treizeci de arginţi cu care n-ai apucat să-ţi iei măcar o eugenie. Deci da: “Asta înseamnă să fii mafiot”.

Faţă de delatorii de azi, Iuda mi se pare mic copil. D-alde Claudiu Florică şi Dinu Pescariu şi, acum, şeful Administraţiei Cimitirelor, care l-a turnat pe Oprescu, Iuda e mic de tot. Ce i-a lipsit lui Iuda şi nu le lipseşte delatorilor din zilele noastre e nesimţirea asta crasă, cu care se pare că şi-au dezvoltat un sănătos, armonios modus vivendi. Să fii turnător e un lucru special în zilele noastre. E greu să fii nesimţit. Uneori, nu te vindeci niciodată. Şi, în plus, îţi pstrezi şi toată averea acumulată ilegal. Ce poate fi mai mişto decît să fii delator la momentul potrivit?

O turnătorie făcută frumos şi cu professionalism e mai frumoasă ca… ăăă… mai frumoasă ca. Abia acum înţeleg cuvintele Alinei Bica, “sînt un om de caracter”. M-am întrebat ca proasta, mă, cum să mai faci apel la caracterul tău în momentul în care eşti în cătuşe pentru furt şi dusă la zdup? Păi da, pentru că Alina Bica, de profesie om de caracter, ştie dar nu toarnă. O fi furat, cine ştie, dar îşi duce cu ea în mormînt furăciunile. (Sînt naivă?) Poate se căieşte de păcatele ei şi atunci nu poţi decît s-o apreciezi şi s-o susţii. Dar recunosc că sînt marcată de cuvintele unui (fost?) hoţ: “sînt un om de caracter”. Poate că întrebarea cea mai potrivită ar fi fost “ce fel de caracter”? Dar era evidentă trimiterea pozitivă a termenului.

Să torni la DNA toate furăciunile care s-au făcut şi cu implicarea ta, şi cu profitul tău dar tu să scapi basma curată în timp ce alţii sînt băgaţi la zdup şi umiliţi în piaţa publică! “Asta înseamnă să fii mafiot”. (Expresia asta tîmpită, care nu ştiu de unde a apărut şi a cărei longevitate nu mi-o pot explica).
Dar poate că delatorul e un om bun. Sau, mai bine zis, e un om rău care a devenit bun, dar care vrea să-şi păstreze toate bunurile. ) E bine să fii delator în Romȃnia.

Mă tem, însă, că Iuda, acum, îşi trage pumni în gură de cît a putut să fie de prost.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră