Groapa Văcărești, un munte de minunății

29 Mai 2015
Groapa Văcărești, un munte de minunății
 Pentru cei care cred că ’’delta’’ este doar a patra literă din alfabetul grecesc avem o veste bună. Pentru cei care îndrăgesc Delta Dunării dar nu ajung să o viziteze din cauza distanței sau a prețurilor prohibitive practicate-n ultimii ani acolo, avem o veste foarte bună. Pentru iubitorii de natură care știu că și între blocurile Bucureștiului se află o oază de biodiversitate, botezată Delta Văcărești, avem o veste de-a dreptul minunată. Un pas mic pentru birocrație, un pas uriaș pentru omenire. Așa s-ar putea numi acțiunea consilierilor minicipali care au adoptat, în unanimitate și în sfârșit, un proiect de hotărâre prin care fostul Lac Văcărești ar putea deveni arie naturală protejată de interes public.

Bătălia de la Podul Înalt pare o simplă ceartă a lui Ștefan cel Mare cu o ibovnică mai îndărătnică față de luptele duse de ONG-uri și persoane particulare pentru înduplecarea autorităților pe subiectul Văcărești. Chiar și prestigioasa revistă National Geographic a ridicat paloșul, publicând ample articole prin care a atras atenția asupra acestui colț de rai, ornat cu o vegetație aparte și-n care respiră sute de specii de păsări și animale rare.

Dacă pe ultimul stejar din București, descendent direct al secularei familii Codrii Vlăsiei, Ministerul Mediului l-a lăsat să-și reazeme bătrânețile de o sinistră benzinărie, să sperăm că măcar cu micuța deltă se va comporta normal și corect. În România nu este suficient să anunți că o zonă e protejată prin lege. Fructul oprit îi transformă pe mitocani în adevărate fiare. Cum altfel îi poți numi pe niște așa ziși europeni care, în mileniul III, braconează păsări pe cale de dispariție ca să le vândă pe bere și țigări, sau pe ăia care incendiază pogoane de stuf pentru a-și usca tenișii? Nu știu cât de reală e povestea cu lebedele mâncate de ai noștri în Viena, dar la cum arata Lacul Peturilor din Văcărești, înclin să cred că tot niște români necivilizați sunt făptuitorii. N-am auzit ca vulpea, vidra și nici stârcul să arunce ambalajele și resturile de la masă în biotopul pentru care au fost proiectate să-și ducă traiul.

Prin cele aproape două sute de hectare verzi, acest parc ar putea da un plus de sănătate Bucureștiului care în ultimul timp a ajuns una dintre cele mai oropsite metropole europene la capitolul ozon per nară de băștinaș. Dacă bijuteria Văcărești s-ar fi descoperit în Paris, Londra sau Berlin nu mi-aș fi făcut absolut nicio grijă că oficialitățile n-o vor fructifica la maxim. Din păcate la pus deștu’ pe autorizații avem de-a face cu urmași ai celebrului zootehnist Bucur, care arată ca omologii lor occidentali dar gândesc de parcă au căcăreze pe creier.    

Alte stiri din Editorial

Ultima oră