Gras, pitic, urâtă... cărțile lui Roald Dahl vor fi re-scrise pentru a elimina expresiile care ar putea jigni noua generație

20 Feb 2023
Gras, pitic, urâtă... cărțile lui Roald Dahl vor fi re-scrise pentru a elimina expresiile care ar putea jigni noua generație

Editorul britanic Puffin a făcut apel la „cititorii sensibili” să rescrie pasaje din clasicele celebrului scriitor britanic, scrie BFMTV.

Câteva dintre cărțile lui Roald Dahl, precum MathildaVrăjitoarele și Charlie si fabrica de ciocolată, au fost rescrise sub supravegherea editorului britanic Puffin pentru a elimina elementele de limbaj considerate jignitoare, relatează The Telegraph.

Potrivit cotidianului britanic, editura a angajat pentru această misiune „cititori sensibili”, al căror rol este acela de a identifica în manuscrise fraze sau situații care sunt jignitoare pentru minoritățile etnice sau sexuale.

Scopul editurii, cu colaborarea moștenitorilor lui Roald Dahl, este să se asigure că clasicii săi „pot fi savurati și astăzi de toată lumea”. Pentru a face acest lucru, au fost reformulate mai multe descrieri ale aspectului fizic al personajelor.

„Gras” înlocuit cu „enorm”

Cuvintele „gras” („fat”) și „ugly” („urât”) au fost astfel eliminate. Augustus Gloop, în Charlie și fabrica de ciocolată, este acum „enormous” („enorm”).

În Vrăjitoarele, un paragraf care explică faptul că vrăjitoarele sunt chele sub peruci se termină cu o nouă propoziție: „Există multe motive pentru care femeile ar putea purta peruci și nu este nimic în neregulă cu asta”, se poate citi în această nouă ediție.

În Charlie și fabrica de ciocolată , faimoșii Oompa Loompas fusesera descriși ca „oameni mici”. Acum sunt denumiți „persoane mici”. În James and the Giant Peach , „Cloud-Men” au devenit „Cloud-People”.

Modificări „atenționate”

Potrivit Roald Dahl Story Company, compania care supraveghează operele lui Dahl, „nu este neobișnuit să revedem anumite elemente de limbaj” atunci când apare o nouă ediție. Modificările - estimate la câteva sute - au fost „minime și au fost analizate cu atenție”, spune compania.

„Firul nostru călăuzitor a fost să respectăm poveștile, personajele și spiritul ireverent al textului original”, insistă o declarație a companiei.

Puffin și Roald Dahl Story Company au făcut aceste alegeri cu ajutorul Inclusive Minds, care se descrie ca „un colectiv de oameni pasionați de incluziunea și accesibilitatea literaturii pentru copii”.

Pentru Roald Dahl Story Company, este și o modalitate de a restabili imaginea lui Roald Dahl, ale cărui lucrări au fost adesea criticate în presă în ultimii ani. În decembrie 2020, compania și-a oferit și „scuzele profunde” după declarațiile deschis antisemite ale romancierului într-un interviu din 1983, unde părea să găsească justificări pentru crimele lui Adolf Hitler.

Un parteneriat cu Netflix

Decizia de a modifica textele autorului este cu siguranță o consecință a achiziției Roald Dahl Story Company de către Netflix în 2021. Nepotul autorului, Luke Kelly, care conduce compania, anunțase la acea vreme și el că dorește să propună noi proiecte editoriale, jocuri, teatru și produse derivate în jurul operei lui Dahl.

În cadrul acestei cooperări sunt planificate mai multe adaptări în filme și seriale animate ale marilor succese ale lui Roald Dahl. Taika Waititi lucrează în prezent la un serial inspirat din lumea lui Charlie și fabrica de ciocolată . Wes Anderson va dezvălui The Wonderful Story of Henry Sugar la sfârșitul anului.

Născut în Țara Galilor din părinți norvegieni, Roald Dahl, care a murit în 1990, și-a câștigat faima mondială cu romanele sale pentru tineri, cu aproximativ douăzeci de povești baroc în care adulții au adesea un rol greșit și cu amintirile sale din copilărie. A vândut peste 300 de milioane de cărți în întreaga lume, traduse în 63 de limbi.

Alte stiri din Carte

Ultima oră