Maramuresul va avea o scoala de ghizi montani

09 Sep 2015
Maramuresul va avea o scoala de ghizi montani
Alpinistul Cristian Niculescu Țâgârlaș și partenerul său de escaladă, Cosmin Andron, au de gand sa deschida o scoala de ghizi montani, considerand ca aceasta ocupatie aproape ca a disparut in Romania. Cei doi considera ca cea mai eficienta promovare a zonelor montane ca destinatii turistice se pot face prin refacerea refugiilor montane, practicarea cicloturismului si a schiului de tura, precum si organizarea de excursii tematice.

''Discutam cu prietenul meu, Cosmin Andron, care încearcă să formeze o școală de ghizi montani, ghizi profesioniști, care, din nefericire, în România au devenit o raritate, că avem nevoie de aceste proiect ca o bază de pornire. Din punctul meu de vedere, ghidul montan formează o adevărată școală a muntelui. Ghizii montani de tipul celor întâlniți în Franța, Marea Britanie, Austria, Germania sunt niște profesioniști iar structurile aplicate de ei sunt extraordinare draconice și de cele mai multe ori foarte complicate. Se încearcă acum formarea unei structuri similare în țara noastră și să fie agreată de structura internațională a ghizilor montani, și da, cred că poate fi începutul unei acțiuni foarte frumoase pe partea asta de educație a noastră'', a declarat Cristian Niculescu Țâgârlaș pentru Agerpres.

''Deocamdată, în România sunt doar ghizi turistici care n-au nicio legătură cu alpinismul, dar poți să te plimbi cu ei prin Bucegi, Făgăraș, deși nu au niciun fel de pregătire în cazul producerii unei avalanșe. Acolo trebui să știi și cățărare, schi, într-un cuvânt tot ce înseamnă muntele'', a mai spus alpinistul. Cristian Niculescu Țâgârlaș sustine ca judetul Maramureș are un potențial uriaș, apreciat pentru sălbăticia locurilor, multe neexplorate, care ar putea fi în timp aducătoare de profit.

''Maramureșul, pe partea de turism clasic, nu poate să rivalizeze cu nicio pârtie din Austria, nici România nu poate rivaliza la această categorie. Nu are cum să intre într-o asemenea competiție cu pârtiile din Franța, Italia. Atunci există o altă posibilitate, un alt tip de activitate care e foarte la modă și care atrage foarte mulți turiști: schiul de tură. Înseamnă că îți pui niște schiuri, te echipezi corespunzător și te plimbi. Când urci folosești pielea de focă, iar când ajungi la vârf o dai jos și schiezi, de regulă pe o zăpadă neafectată, nebătută, nearanjată, așa cum e la țară. În Maramureș, dar în general în țara noastră, avem zone foarte frumoase pentru genul acesta de schi. Inclusiv în Maramureș, cum ar fi zona Creasta Cocoșului, Igniș, în Munții Maramureșului, Munții Pietrosul Rodnei'', afirmă Cristian Niculescu Țâgârlaș. 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră