Cum a fost descoperită în Dobrogea o plantă unică în lume

16 Feb 2020
Cum a fost descoperită în Dobrogea o plantă unică în lume

„Aerel dobrogean” este numele popular al unei specii de plante care trăiește în Dobrogea și este unică în lume. Intitulată științific ”Ferula mikraskythiana”, planta a fost descoperită în urmă cu trei ani de către biologii români, scrie gazetadenavodari.ro.

A fost nevoie însă de timp pentru ca planta să fie analizată, inclusiv la nivel genetic, astfel încât să se demonstreze că este unică în lume. Cel care a făcut valoroasa descoperire, în mai 2014, este biologul Matis Attila, același botanist care a mai reușit să descopere o specie nouă pentru flora României, Orobache pubescens, dar și să redescopere după 100 de ani specia simbol a Munților Rodnei, Saussurea porcii, potrivit Societății Ornitologice Române (SOR).

Mátis Attila și colega sa Havadtői Krisztina se aflau în mai 2014 în Rezervația Pădurea Dumbrăveni, unde evaluau starea de conservare a habitatelor, într-un proiect al Societății Ornitologice Române. Când au găsit planta, biologii au reușit doar să o încadreze în familia Apiaceae, din care mai fac parte morcovul, pătrunjelul, mărarul.

Prima ipoteză a biologilor a fost că au de-a face cu o altă specie nouă pentru flora din România, scrie rfi.ro.

Biologii au colectat frunze și au încercat să identifice genul. Au căutat specii similare în flora țărilor vecine, dar în zadar. Biologul Bartha László de la Universitatea Babeș Bolyai (Institute for Interdisciplinary Research in Bio-Nano-Sciences) Cluj a efectuat o investigație genetică, folosind materialul colectat și astfel a fost identificat genul de care aparține noua specie. Este vorba de genul Ferula (denumirea populară: aerel).

„Nici măcar genul nu a fost posibil de identificat exact, pe baza determinatorului care conține toate speciile de plante cunoscute în flora României, așa că ne-am dat seama repede că avem de a face cu ceva inedit, dată fiind morfologia distinctă a frunzelor. Segmentele terminale ale frunzei erau liniare și pețiolate, nu semănau cu nimic cunoscut de la noi. Niciunul dintre cele patru exemplare găsite inițial nu era înflorit”,  a declarat Matis Attila, potrivit Societății Ornitologice Române.

 

„Specia nouă a fost botezată ‘Ferula mikraskythiana’. Denumirea aleasă de noi pentru specie se datoreaza faptului că, din câte cunoaștem la momentul actual, este o specie endemică Dobrogei, cu areal foarte restrâns (singura populație de 172 de indivizi este localizată în Rezervația Pădurea Dumbrăveni), iar de aici vine și epitetul specific mikraskythiana – care se referă la denumirea în greaca veche a regiunii cunoscute azi sub numele de Dobrogea: Mikra Skythia. În contrast, specia rusească înrudită cu ea crește în regiunea cunoscută cândva ca și Scitia Mare (stepa ponto-caspică din Rusia, Ucraina și Kazahstan)”, a adăugat biologul.

Potrivit SOR, această descoperire adaugă o nouă specie endemică de valoare incomensurabilă la patrimoniul natural național și subliniază câteva aspecte esențiale pentru autorități și custozii de arii naturale protejate:

- importanța cercetărilor floristice, faunistice și de ecologie, cu aplicabilitate în eforturile de conservare

- importanța colaborării extinse între specialiștii biologi/ecologi, pe plan național și cu cei din țările vecine, pentru a asigura conservarea speciilor și habitatelor care transcend granițele

- importanța deosebită a ariilor naturale protejate din România și asigurarea statutului favorabil de conservare a speciilor și habitatelor pentru care au fost desemnate, prin aplicarea reală a măsurilor din planurile de management. 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră