Cum ne afectează direct criza din Grecia. S&P a avertizat că poate retrograda ratingurile de credit ale României

24 Iun 2015
Cum ne afectează direct criza din Grecia. S&P a avertizat că poate retrograda ratingurile de credit ale României
Agenția de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P) a avertizat că ar putea retrograda ratingurile de credit ale României, Macedoniei, Albaniei și Serbiei dacă dificultățile cu care se confruntă Grecia vor afecta sistemele lor bancare, transmite agenția Reuters, citată de www.agerpres.ro. În prezent, S&P atribuie României ratingul “BBB minus” — cu perspectivă stabilă.

Creditorii eleni dețin “bănci de importanță sistemic”' în aceste state din sud-estul Europei și există temeri că, în eventualitatea în care Atena va ieși din zona euro, instituțiile ei financiare vor da faliment, ceea ce va avea un efect de domino asupra subsidiarelor lor. Dacă în urma acestor evoluții guvernele vor trebui să salveze băncile, vor fi afectate finanțele publice și perspectivele de creștere pe termen lung deoarece băncile vor limita creditarea pentru a se menține pe linia de plutire, apreciază Standard & Poor's.

“Nu excludem posibilitatea sprijinului guvernelor pentru bănci. Dacă un astfel de sprijin substanțial afectează datoria și situația financiară, impactul asupra ratingurilor suverane va fi negativ”, se arată în raportul S&P.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente pe piața din România. Grupul Alpha Bank are cea mai extinsă rețea în regiune, cu subsidiare în România, Bulgaria, Serbia, Albania și Macedonia. De asemenea, Eurobank Ergasias și Piraeus Bank au subsidiare în Romania și Bulgaria, ultima având și în Serbia. S&P consideră că băncile ar putea apela la cele mai valoroase active ale subsidiarelor în încercarea de a evita falimentul, iar eforturile băncilor centrale nu vor putea probabil opri retragerile din depozite. (V.B.)

Alte stiri din Business

Ultima oră