Devansată de Turcia, dar înaintea Bulgariei. Ce loc ocupă România în topul celor mai competitive țări din lume

30 Sep 2015
Devansată de Turcia, dar înaintea Bulgariei. Ce loc ocupă România în topul celor mai competitive țări din lume
România a avansat 6 poziţii în topul celor mai competitive 140 de state din lume, ocupând locul 53. Clasamentul a fost realizat de Forumul Economic Mondial şi publicat la Geneva. 
 
Ţara noastră este devansată de Turcia, dar se plasează înaintea unor state europene precum Bulgaria, Slovenia, Ungaria sau Slovacia. 
 
Scorul general obținut de România este de 4,32 puncte (în creștere față de 4,30 puncte anul trecut) pe o scară de la unu la șapte. Înaintea României se află state precum Cehia (31), Polonia (locul 41), Rusia (45) și Turcia (51). România devansează însă țări precum Bulgaria (54), Slovenia (59), Ungaria (63) și Slovacia (67).
 
Studiul, realizat în rândul a 14.000 de directori de companii din 140 de ţări, oferă un top mondial al celor mai competitive ţări pe baza a 12 piloni consideraţi indicatori ai competitivităţii. Printre aceştia figurează instituţiile, infrastructura, mediul economic, sănătatea şi educaţia primară, eficienta pieţei muncii, dezvoltarea pieţelor financiare sau inovaţia. 
 
Potrivit autorilor raportului, România are scoruri mici la indicatorii privind sofisticarea afacerilor (unde se clasează pe locul 88 în lume) dar și la instituții și infrastructură (ambele locul 86 în lume). În schimb, România se clasează cel mai bine la capitolul mediu macroeconomic, unde ocupă locul 34 în lume, și mărimea pieței, locul 43.
 
Pentru al 7-lea an consecutiv, Elveţia ocupă primul loc în clasament, urmată de Singapore şi Statele Unite.
 

Alte stiri din Business

Ultima oră